Caduceul – Origine, Semnificație, Beneficiu
Caduceul este toiagul purtat de Hermes în mitologia greacă și în consecință de Hermes Trismegistus în mitologia greco-egipteană. Același toiag a fost purtat și de vestitori în general, de exemplu de Iris , mesagerul lui Hera. Este un baston scurt, împletit de doi șerpi, uneori surmontat de aripi. În iconografia romană, a fost adesea descrisă fiind purtată în mâna stângă a lui Mercur, mesagerul zeilor.
Unele relatări sugerează că cele mai vechi imagini cunoscute ale caduceului își au rădăcinile într-o origine mesopotamiană cu zeul sumerian Ningishzida, al cărui simbol, un toiag cu doi șerpi împletiți în jurul său, datează din 4000 î.Hr. până în 3000 î.Hr. Ca obiect simbolic, îl reprezintă pe Hermes (sau Mercur la romani) și, prin extensie, meserii, ocupații sau întreprinderi asociate cu zeul.
În Antichitatea ulterioară, caduceul a constituit baza simbolului astrologic care reprezintă planeta Mercur. Astfel, prin utilizarea sa în astrologie , alchimie și astronomie, a ajuns să denumească planeta și metalul elementar cu același nume. Se spune că bagheta ar avea „capacitatea de a trezi oamenii din somn și i-ar trimite treji la somn. Dacă se aplica morților, atunci când moartea lor a fost blândă, aceștia se întorc la viață.”
Prin extinderea asocierii sale cu Mercur și Hermes, caduceul este, de asemenea, un simbol recunoscut al comerțului și negocierii. Sunt două tărâmuri în care schimbul echilibrat și reciprocitatea sunt recunoscute ca idealuri. Această asociație este veche și consecventă din perioada antică până în ziua de azi. Caduceul este, de asemenea, folosit ca simbol care reprezintă tipărirea sau scrierea informației, din nou prin extensia atributelor lui Mercur (în acest caz asociat cu scrierea și elocvența).
Aveți mai jos câteva produse cu simbolul Caduceu:
S-a susținut că toiagul sau bagheta împletită de doi șerpi reprezenta el însuși un zeu în era pre-antropomorfă. La fel ca hermul sau priapul , ar fi astfel un predecesor al Hermesului antropomorf din epoca clasică. Caduceul apare și ca simbol al monedelor marcate prin ștanțare, ale Imperiului Maurya din India, în secolul al III-lea sau al II-lea î.Hr.
Cercetările numismatice sugerează că acest simbol a fost simbolul regelui budist Ashoka, „Mudra” sa personală. Grecii antici nu au fost prima sau ultima civilizație care a legat șerpii de divinitate. Oamenii au obiceiul de a venera și de a se teme în egală măsură. Șerpii, cu liniștea lor, veninul misterios și puterile presupuse de auto-reînnoire prin schimbarea pielii, vor inspira întotdeauna minune. Șarpele, din punct de vedere simbolic reprezinta forța solară (falică) de ascensiune masculină.