Leacuri băbești – prazul și morcovul
Beneficiile prazului
Prazul face parte din aceeaşi familie cu ceapa şi usturoiul, cu un gust mai dulce şi mai uşor de digerat de cei cu probleme. Poate fi folosit atât gătit în mâncăruri cât şi proaspăt, ca atare, sau în salate. Conţine vitaminele: A, B, C, E, K; minerale: potasiu, calciu, magneziu, fier, mangan, zinc, fibre.
Prazul şi olteanul
Imposibil să existe om care să nu fi văzut măcar unul dintre filmele cu Nea Mărin. Acesta defila mândru cu un diplomat plin de praz. Prazul este unul dintre alimentele pe care mulţi români îl consumă cu mare plăcere şi care aduce numeroase beneficii organismului.
Este renumit mai ales în Oltenia, după cum bine v-aţi dat seama, dar se consumă şi în celelalte regiuni. Nu toată lumea este conştientă de beneficiile pe care le aduce sănătăţii: scăderea colesterolului, calmant, revigorant, laxativ, etc.
Beneficii
Este recomandat în dietele de slăbit, datorită efectului laxiv. Ajută la întărirea sistemului imunitar şi din acest motiv este recomandat celor care suferă de anemii. Frunza de praz este eficientă în combaterea arterosclerozei şi aterosclerozei. Conţine aminoacizi esenţiali care cresc eficacitatea metabolismului proteic hepatic.
În urma studiilor efectuate s-a dovedit capacitatea prazului de a echilibra şi reechilibra funcţiile biologice ale organismului. Este recomandat în astenii fizice şi nervoase. În medicina naturistă este recomandat în tratarea problemelor respiratorii. Pentru proprietăţile sale diuretice şi a capacităţii de a elimina acidul uric este recomandat celor care suferă de gută sau artrită.
Vinul de praz scade glicemia
O jumătate de kg de praz proaspăt, la care se adaugă 1 litru de vin alb dau un vin de praz cu proprietăţi hipoglicemiante de excepţie. Vinul folosit trebuie să fi fost obţinut prin metode naturiste. Se toacă mărunt porţiunea albă a tulpinei, până la vârfurile verzi şi se pune la macerat timp de o săptămână, împreună cu vinul, într-un vas de sticlă, închis ermetic.
Timp de 7 zile maceratul este agitat puternic, în fiecare zi, iar la final se filtrează şi se păstrează în sticle de culoare închisă. Pentru scăderea glicemiei se ia o lingură de preparat înaintea meselor: dimineaţa, la prânz şi seara, timp de 2 săptămâni.
Morcovul creşte rezistenţa la infecţii
Cultivat încă de pe vremea romanilor şi a galilor, morcovul a intrat în atenţia specialiştilor datorită calitătilor sale nutritive ieşite din comun. Dar morcovul nu este doar o legumă care dă un gust desăvârşit mâncării, ci şi un adevărat medicament al naturii.
Distruge teniaza
Una dintre cele mai recomandate forme de consum este sucul de morcov proaspăt preparat, care păstrează toată gama de vitamine şi săruri minerale. Preparatul se obţine prin stoarcerea rădăcinilor în prealabil bine curăţate şi spălate. Pentru mineralizarea organismului, creşterea imunităţii şi rezistenţa la infecţii se recomandă consumul a 100-300 ml suc pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol.
Contra viermilor intestinali, inclusiv a teniazei, se administrează 100 ml suc de morcov pe zi, în cure de 3 săptămâni. Tot sucul de morcov este un leac imbatabil în tratarea bolilor de rinichi, refacerea ficatului după hepatită, ciroză şi ascită şi mărirea secreţiei biliare. În acest caz se consumă 1 litru de suc pe zi. Pentru a îmbunătăţi calităţile gustative, sucul de morcov se amestecă cu puţină smântână proaspătă. Morcovul este un prieten de nădejde şi al celor care suferă de afecţiuni pulmonare, astm bronşic şi tuberculoză. În acest caz se amestecă suc proaspăt de morcov cu lapte dulce.
Excelent energizant
Pentru a trata hipertensiunea arterială, ateroscleroza, diabetul dar şi colitele, constipaţia, gastrita hiperacidă se combină 300 ml suc de morcov cu 180 ml suc de spanac. Tratamentul este util şi în caz de acnee, furunculoză sau eczeme. Un remediu cu acţiuni antiseptice şi cicatrizante în vindecarea rănilor, a eczemelor uscate sau supurânde. Este foarte eficient şi în cazul afecţiunilor bucale. Remediul se obţine amestecând 100 ml suc de morcov cu 100 g miere.
Nu în ultimul rând, sucul de morcov combinat cu lămâie şi miere de albine are proprietăţi diuretice, vermifuge şi este un leac util în afecţiunile gâtului, dar şi un excepţional energizant. Se administrează o cană dimineaţa, pe stomacul gol.
Elixir al dragostei
Persoanele care suferă de anemie feriprivă găsesc în morcov un aliat. Se amestecă 100 ml suc proaspăt de morcov cu 200 ml apă minerală şi miere până se obţine un sirop. Se consumă o lingură pe zi, timp de 2 săptămâni. Cei care au probleme cu greutatea, trebuie să introducă morcovul în meniul zilnic. Acesta are rolul de a tăia pofta de mâncare şi în plus ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Şi tot micuţul morcov este un adevărat elixir al dragostei fiind folosit din cele mai vechi timpuri pentru a vindeca impotenţa masculină şi a spori apetitul sexual. Se amestecă în părţi egale rădăcină, tuberculi, seminţe de morcov și busuioc sălbatic. Se consumă o linguriţă din acest preparat cu 15 minute înainte de masă, de 3 ori pe zi.
Pentru un efect maxim
…se face o cură de 40 de zile. Uleiul esenţial de morcov, amestecat cu ulei de argan, hidratează pielea uscată sau lipsită de strălucire. Asociat cu uleiul esenţial de muşcată, uleiul de morcov ajută la eliminarea petelor brune provocate de expunerea excesivă la soare.