Influența Lunii
Luna are o foarte mare importanţă în viaţa de pe Terra. Influenţele gravitaţionale ale acesteia produc fluxul şi refluxul mărilor şi oceanelor. Se mai întâmplă şi „alungirea” timpului, căci Luna provoacă un decalaj de 2 ms la fiecare 100 de ani.
Luna… neagră şi albă
În rotaţia sa sincronă în jurul Pământului, Luna prezintă aceeaşi faţă a sa, cu mici schimbări. Priveliştea selenară cuprinde conuri vulcanice întunecate. Pe Lună se mai găsesc zone de pământ şi cratere de impact. Luna mai este si al doilea obiect ca luminozitate de pe cerul înstelat, după Soare. Cu toate că suprafaţa sa este în totalitate neagră. Luna se vede strălucitoare pentru că reflectă lumina primită de la Soare. Schimbarea Lunii în multitudinea de faze şi de forme semicirculare a adus mari influenţe. Aceste influențe au contribuit la dezvoltarea limbilor, calendarelor, artei şi a mitologiei.
Apogeul şi perigeul Lunii
Definiţia este foarte simplă în sensul că apogeul este punctul de pe orbita Lunii, cel mai îndepărtat de Pământ. Perigeul este cel mai apropiat. Trebuie să precizăm că orbita Lunii nu este circulară ci este eliptică. De aceea atunci când Luna se află la perigeu, deci foarte aproape de Pământ, pare foarte mare.
Este logic să presupunem că puterea influenţei lunare, fie ea gravitaţională sau de oricare alt fel, creşte la perigeu şi scade la apogeu. Dar în același timp, trebuie să înţelegem cum ne afectează vieţile acest fenomen. Unele explicaţii practice vin de la unii oameni care nu utilizează informaţiile oferite de astrologie. În acest caz, criteriile după care pot prevedea anumite evenimente, sunt cu totul altele. Ken Ring este unul dintre aceştia.
Prognoza Meteo
Abordarea lui Ken Ring este unică prin simplitatea ei. Este eficientă în acelaşi timp căci acest om a prezis cu acurateţe un cutremur puternic care s-a produs ulterior în Noua Zeelandă. Nu foloseşte aspectele astrologice. Explică totul prin influenţa gravitaţională exercitată de Lună. Într-o carte intitulată „Codul Lunar”, acesta subliniază în mod expres importanţa celor doi factori, apogeul şi perigeul lunar, ca instrumente predictive.
Grădinăritul
În această materie autoritatea principală o reprezintă Maria Thun şi cartea ei “Lucrul Pământului şi Constelaţiile”. În această carte, scrie despre observaţiile ei legate de apogeul şi perigeul Lunii. Atunci când Luna se îndepărtează de Pământ pe traseul ciclic lunar, efectul ei asupra creşterii plantelor poate fi asemănat cumva, cu acea perioadă a anului când Pământul este cel mai departe de Soare, în mijlocul verii, când plantele încep să dezvolte seminţe şi forţa de creştere se diminuează.
Astfel, efectul Lunii la apogeu asupra plantelor care fac seminţe poate fi comparativ benefic. Pentru plantele de la care se folosesc frunzele, recoltarea nu este favorabilă. Morcovii culeşi în această perioadă devin lemnoşi şi singura plantă care reacţionează pozitiv la apogeu este cartoful.
Zilele în care este atins apogeul sunt senine şi luminoase
Perigeul Lunii, poate fi comparat cu mijlocul iernii când Pământul este aproape de Soare. Are un efect complet diferit căci într-o astfel de perioadă orice planta pe un pat germinativ, nu va încolţi cu viteză. Majoritatea plantelor sunt în stare de inhibare a creşterii în acest moment şi sunt mult mai vulnerabile la atacurile agenţilor patogeni. În același mod cum sunt fungii şi insectele. Zilele în care este atins apogeul sunt senine şi luminoase. Zilele care marchează perigeul, sunt închise, apăsătoare sau ploioase.
Apogeul şi perigeul în astrologie
Poate fi surprinzător, dar apogeul şi perigeul nu sunt utilizate ca atare în mod obişnuit în astrologie. Oricum, viteza Lunii care este exprimată prin numărul de grade ale elipticii pe care le parcurge în 24 de ore, joacă un rol important în astrologia tradiţională. Luna este cea mai rapidă spre perigeu şi mai lentă în apogeu. Astfel, ori de câte ori vom vedea în literatura de specialitate menţiunea Luna rapidă, este vorba de perigeu şi invers.
În general o planetă rapidă este considerată puternică
Implicit are o influenţă mai mare în hartă fie ea natală sau orară. Dacă Luna este considerată lentă atunci ea va fi debilitată, adică slabă în manifestare. Unele şcoli de astrologie folosesc ceea ce se cheamă Luna Neagră sau Lilith. Locaţia acestui punct de pe hartă coincide cu apogeul Lunii. De aceea ori de câte ori Luna este la apogeu într-o hartă natală se află de fapt în conjuncţie cu Lilith. De obicei interpretarea are conotaţii negative.
Există şi alte şcoli de astrologie care utilizează Luna Albă. Versiunile de astrologie populară o localizează la perigeul lunar cu care de altfel, se află în conjuncţie. Fireşte interpretările sunt pozitive. Pe scurt, Luna Negră este interpretată ca factor de separaţie. Luna Albă ca factor de integrare şi pe înţelesul tuturor.
O persoană care se manifestă unic şi diferit faţă de restul, într-un fel sau altul, este întruchiparea Lunii Negre. O alta, care nu se distinge de restul majorităţii, este manifestarea principiului Lunii Albe. Dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple.