Blestemul și Binecuvântarea
Două stări total diferite, ce stau în mâinile aceluiaşi Dumnezeu
Dintre toate armele de distrugere pe care le-a inventat omul, poate cea mai puternică este blestemul. Este cuvântul care poate să distrugă fără să lase urme. Ce consecinţe poate avea acesta? Cum se poate apăra cineva de blesteme?
Pomenit de 181 ori în Biblie
Potrivit DEX, blestemul este invocarea urgiei divinităţii împotriva cuiva, nenorocire pusă pe seama furiei divine. Chiar dacă blestemul a fost considerat, de ştiinţa modernă, ca făcând parte din credinţa popoarelor primitive, Scriptura ne arată că însuşi Dumnezeu a folosit cel dintâi, blestemul. Mai întâi asupra şarpelui, pentru că i-a ispitit pe Adam şi pe Eva, dar şi asupra lui Cain când acesta l-a ucis pe fratele său, Abel.
Domnul a zis şarpelui: «Fiindcă ai făcut lucrul acesta, blestemat eşti între toate vitele şi între toate fiarele de pe câmp, în toate zilele vieţii tale să te tărâşti şi să mănânci ţărână»” (Facerea 3, 14). „Fiindcă ai ascultat de glasul nevestei tale şi ai mâncat din pomul despre care îţi poruncisem să nu mănânci deloc din el, blestemat este acum pământul din pricina ta..(Facerea, 3,17).
Ce folosim mai des, blestemul sau binecuvântarea?
„Acum blestemat eşti tu, izgonit din ogorul acesta…”. (Facerea 4,11). E foarte adevărat că Domnul nu a aruncat blestemul pentru a face rău cuiva, ci doar dintr-o noţiune de condamnare a păcatului şi a face ordine desăvârşită. De asemenea, tot în Biblie, blestemul a fost pomenit de nu mai puţin de 181 de ori, în vreme ce binecuvântarea apare doar de… 38 de ori.
Atenţie! Cu aşa ceva nu se glumeşte!
Despre cât de periculos poate fi blestemul vorbeşte si Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul. Acesta afirmă că blestemul se împlineşte dacă cel care l-a trimis a fost curat sufleteşte şi nu a greşit cu nimic în faţa celui considerat duşman. În schimb, blestemul se va întoarce ca un bumerang asupra celui care l-a pomenit. Asta dacă persoana în cauză a spus cuvintele dintr-o glumă sau pe nedrept. Mai mult, se crede că mesajul energetic negativ este atât de periculos încât sunt cazuri când poate provoca chiar moartea duşmanului.
Cum se scapă de blestem?
Unii dintre părinţi spun că foarte important este postul negru, ţinut timp de 40 de zile. În toată această perioadă creştinul nu are voie să consume niciun fel de aliment. Nu are voie să fumeze sau să bea alcool, ci doar să bea, în decursul unei zile, o cană cu aghiasmă şi să se roage într-una. Nu puţine au fost cazurile când blesteme grele au fost rupte, iar oameni consideraţi bolnavi incurabil s-au însănătoşit spre uimirea tuturor. Numai că sunt foarte puţine persoanele care pot face un asemenea lucru.
Rugăciunea Sfântului Ciprian alungă duhurile rele
Cele mai importante slujbe cu o imensă putere de îndepărtare a farmecelor sunt Moliftele Sfântului Vasile cel Mare şi rugăciunea Sfântului Ciprian. Moliftele se citesc atât pe data de 1 ianuarie, când BOR sărbătoreşte ziua Sfântului Vasile cât şi în cazurile grave. Pentru că sunt extrem de puternice, e bine ca Moliftele să fie citite de mai mulţi slujitori ai Domnului. La fel de puternică şi plină de înţelepciune este şi rugăciunea Sfântului Ciprian de alungare a blestemelor:
„Aşa, Doamne, auzi-mă pe mine păcătosul, slujitorul Tău şi pe robul Tău, cu toţi ai casei lui, şi dezleagă-i de demonul de amiază, de toată boala şi de tot blestemul, de toată mânia, nenorocirea, clevetirea, invidia, farmecele, nemilostivirea, lenea, lăcomia, neputinţa, prostia, neînţelepciunea, mândria, cruzimea, nedreptatea, trufia şi de toate rătăcirile şi greşelile, pentru Sfântul numele Tău, că binecuvântat eşti în veci…”.
Cuvintele rostite la nervi transmit puternice energii negative
Unii specialişti în paranormal susţin că nu este nevoie ca blestemul să fie trimis asupra cuiva. Este de ajuns să rostim cuvinte urâte, aspre, rele, despre noi înşine, acestea având o putere uluitoare. Astfel, efecte de blestem au şi simplele cuvinte rostite la nervi sau durere: „nu mai vreau să trăiesc”, „am obosit să cred că se va mai rezolva ceva,”, „nimic nu-mi iese”, „nu mai are niciun rost”.
Blestemele de neam și blestemele personale
În altă ordine de idei, blestemele pot fi împărţite în două mari categorii şi anume: cele de neam, preluate de la o generaţie la alta, şi cele personale, dobândite în timpul vieţii. Blestemele pot afecta viaţa socială. Astfel apar situaţiile în care, cu foarte mare greutate, se găseşte un partener. De asemenea, blestemele pot afecta relaţiile de cuplu. Pot apărea neînţelegeri în familie, probleme sexuale, de comunicare. Pot apărea probleme legate de bani, certuri fară reale motive. Pot apărea și despărţiri inexplicabile sau dispariţia bruscă a iubirii dintre parteneri. Blestemele se pot manifesta şi în sănătatea omului, determinând apariţia anumitor boli.
Nu distrugeţi viaţa copiilor!
Tot Cuviosul Paisie Aghioritul spune că supărarea sau blestemul părinţilor pot distruge viaţa copiilor! Atunci când părinţii îşi drăcuie copiii, nu fac altceva decât să îl fagăduiască Necuratului. Acesta din urmă, începe să aibă puteri asupra micuţului. Din această cauză pot apărea din senin boli, necazuri, suferinţe, eşecuri în viată. Copiii deveniţi adulţi, nu le pot face faţă.
Remediul împotriva blestemelor
Remediul cel mai eficient împotriva acestor blesteme transmisibile este Taina Sfintei Spovedanii. Aceasta trebuie făcută atât de părinţi, cât şi de copii. Trebuie citită și rugăciunea cea mare de dezlegare asupra întregii familii. Păstrat în timp, blestemul îşi pierde din efect dacă cele două persoane reuşesc o împăcare.
Dacă însă persoana care a rostit un blestem nu mai trăieşte, se recomandă a se face un ritual de împăcare la mormântul acestuia. În acest sens, va fi chemat un preot care va face o slujbă pentru sufletul celui decedat. Se vor face și donaţii săracilor. Să nu uităm că pentru orice cuvânt pe care îl rostim vom răspunde în Ziua Judecăţii, în fața lui Dumnezeu!