Regele Solomon și înțelepciunea sa
Solomon este un personaj biblic, fiul lui David, considerat drept unul dintre cei mai înţelepţi oameni. Pildele lui Solomon despre viaţă, cuvintele lui despre rostul omului pe pământ, ne arată căile spre împlinire şi fericire.
Înţelepciunea – zestrea divină
Solomon a fost rege al Israelului timp de 40 de ani. El este constructorul Templului din Ierusalim. El este cel pe care l-a înzestrat Dumnezeu cu o înţelepciune deosebită pentru a-şi conduce cu pricepere poporul. El a primit ceea ce a cerut de la Dumnezeu, multă înţelepciune, bogăţie şi slavă. În scrierile lui se găsesc multe pilde, învăţături şi îndemnuri care se referă la a trăi viaţa în tihnă şi în fericire. Ne spune cum putem avea încredere în Dumnezeu pentru că dacă ceri şi ştii cum să ceri, ţi se va da.
În fiecare dintre voi este un univers
Când Solomon s-a întors din munţi, la poalele muntelui îl aştepta mulţimea dornică de a-l auzi grăind. Cu mare încredere în poveţele lui şi în înţelepciunea lui strălucită, l-au întrebat: “Cine suntem noi?” El, cu sufletul deschis le-a dat răspunsul: „Voi sunteţi lumina universului. Voi sunteţi stelele. Voi sunteţi altarul credinţei. În fiecare dintre voi este un univers. Grămădiţi înţelepciunea în inimă, ascultaţi-vă inima, ascultaţi prin dragostea voastră.”
Iată cum îndeamnă la a gândi, la a cugeta în mod special cu inima, în acest centru al iubirii să fie şi înţelepciunea şi dorinţa, să primim şi să oferim cu inima fără a condiţiona.
O să prezint legile lui, lecţiile transmise de Solomon de care să ne folosim pentru a avea parte de o viaţă plină de realizări şi de bucurii.
1. O rugăciune îţi poate schimba viaţa
Solomon îndeamnă poporul la rugăciune. El mărturiseşte că rugăciunea adresată lui Dumnezeu, dialogul spiritual cu Dumnezeu i-a schimbat viaţa. Ne îndeamnă să-i cerem lui Dumnezeu ajutor. Să-i cerem să ne împlinească dorinţele. Să avem încredere că rugăciunea este calea spre fericire şi iluminare. Să nu disperăm când avem necazuri, pentru că Dumnezeu ne luminează mintea, încât o să avem cele mai bune decizii. Rugăciunea să fie din inimă şi cu încredere în ajutorul divin, pentru că Dumnezeu ştie ce trebuinţe şi ce misiuni avem.
2. Onorează-l pe Dumnezeu!
Regele Solomon l-a onorat pe Dumnezeu şi pe poporul său construind templul. Un minunat lăcaş de cult în care să se înalţe rugăciunile. Prin conversaţia cu Dumnezeu el a primit informaţii cu privire la construcţia templului. Ne îndeamnă să-l preamărim pe Atotcreatorul. Fiecare după putinţa lui, să-I ofere recunoştiinţa şi mulţumirile. Să-L onoreze din toată inima, prin rugăciune şi prin iubirea aproapelui. Să onorăm scânteia divină din noi, prin sacralizarea a tot ce facem. A face ceva cu plăcere şi cu dragoste e ca şi când ai face o rugăciune.
3. Adevărata înţelepciune include îndumnezeirea
Solomon precizează că toată înţelepciunea a avut-o de la Dumnezeu. A fost astfel înzestrat, încât toată lumea venea să-i ceară sfaturi. El spunea că nu este înţelepciune fară Dumnezeu. De aceea îndemna la credinţă şi rugăciune, pentru a avea minţi luminate şi izbânzi cât mai multe. El spune că prin decizii şi acţiuni înţelepte, îl onorăm pe Dumnezeu.
4. Un om de succes trebuie să-şi păstreze integritatea
Această povaţă se referă la faptul că dacă ai ajuns bogat şi ai succes, realizări măreţe, să nu devii trufaş. Să nu te laşi copleşit de orgolii. Modestia să-ţi fie mereu alături. Prosperitatea ta să fie de folos şi altora şi să nu uiţi măsura în tot ce faci. Cine are succes are şi responsabilităţi pe care trebuie să şi le asume cu fruntea sus şi cu sufletul curat.
5. Anturajul dăunător corupe şi pe cel bun
Este o vorbă „Spune-mi cu cine eşti prieten ca să îţi spun cine eşti.” Povaţa lui Solomon atrage atenţia că suntem asemeni celor cu care ne împrietenim. Este bine să facem o selecţie într-un anturaj. Totul cere înţelepciune, inclusiv prieteniile.
6. Sfatul bun
Solomon a împărtăşit din înţelepciunea lui. A dat sfaturi tuturor celor care-l abordau. Cei din jur aveau încredere în el şi-l elogiau. El era convins că dacă primeşti trebuie să şi dai, să oferi şi altora din zestrea dumnezeiască. Cu un sfat bun sprijini o lume, iar cu un sfat rău dărâmi o lume. Conversaţiile, dialogurile să fie constructive, să aibă substanţă. Un sfat bun te luminează şi te ajută să vezi calea bună de urmat.
7. Atenţie la gelozie
Se atrage atenţia ca omul să nu se lase pradă geloziei, să fie cumpătat şi cu capul pe umeri. Gelozia este foarte toxică şi degradează viaţa din multe puncte de vedere. Unde este gelozie nu are loc înţelepciunea şi iubirea.
8. A fi loial
David l-a atenţionat pe Solomon să-l slujească pe Dumnezeu cu loialitate. Loialitatea îşi are locul important în viaţa de toate zilele. Moralitatea are un mare rol în mersul vieţii. Echilibrul în toate activităţile, în ceea ce dorim şi în ce scopuri avem, este precum un stâlp al vieţii. A fi loial înseamnă a câştiga preţuire.
9. Nu lăsa loc deşertăciunii
Solomon folosea frecvent cuvântul „deşertăciune” care înseamnă inutilitate, goliciune, fară substanţă. Îndemnul este de a nu ne lăsa dominaţi de lucruri deşarte. A nu ne lăsa dominaţi de materialism şi de orgolii pentru că acestea duc la decădere. A trăi în deşertăciune este ca şi când ai fi fară viaţă, fară un sens al existenţei.
10. Trăieşte viaţa în toată plenitudinea ei
Nimic nu este mai măreţ decât iubirea, fară iubire suntem secaţi. E important să iubim necondiţionat şi să ştim să apreciem iubirea pe care ne-o acordă alţii. Să trăim fiecare zi ca şi când ar fi ultima zi şi vrem să dăruim cât mai mult. Solomon fiind întrebat:
Care este sensul vieţii?
El a răspuns că viaţa este dansul iubirii. Este un drum plin de victorii. Misiunea noastră este să străbatem drumul vieţii înflorind şi răspândind petale pentru toată lumea. Viaţa să fie o permanentă grădină înflorită, să trăim prezentul ca pe o sărbătoare. Viaţa în sărbătoare se trăieşte simplu, modest, cu dragoste şi frumuseţe.
F frumos!!! ❤️