Masajul degetelor sau cum să combatem stresul și oboseala
Cunoscută sub denumirea generică de sindromul oboselii cronice, această formă de manifestare psiho-somatică, reprezintă mai degrabă un simptom major al unei afecţiuni preexistente şi cel mai adesea cronicizate, în care boala de fond poate avea localizarea la oricare dintre organele vitale.
De la a învăţa cum să gestionăm stresul cotidian, continuând cu autoimpunerea unor regimuri alimentare şi hidrice echilibrate şi încheind cu raportarea psiho-afectivă la valori pozitive ale vieţii, toate acestea reprezintă etape obligatorii pe care fiecare dintre aceia care sunt afectaţi de sindromul oboselii cronice ar trebui să le parcurgă simultan şi rapid, pentru a învăţa, în fond, cum să gestioneze oboseala.
Simptomele cele mai evidente ale instalării oboselii cronice
În unele cazuri se remit fară a avea cel puţin aparent o explicaţie. Se întind pe o durată de timp de minim două, trei săptămâni. Aceste simptome se pot manifesta chiar și ani de zile. Ele constau în persistenţa aparent fară cauză determinată, a unei stări generale de lipsă de energie. Este o somnolenţă prezentă chiar şi la trezire, în mod repetat, adică hipersomnie. Alternează cu stări de insomnie şi iritabilitate, dificultăţi de concentrare, tulburări de memorie. Pot apărea și dureri articulare migratorii şi nu de puţine ori cefalee. Toate aceste simptome, atrag după sine şi posibila instalare a depresiei.
Dacă toate aceste manifestări persistă în timp, pe durata a mai multor săptămâni, trebuie să ştiţi că suferiţi de sindromul oboselii cronice. Acest sindrom poate avea în subsidiar o cauză mult mai gravă. Cauzele grave pot fi, o afecţiune cronică de natură neurologică, psihologică, cardiacă, pulmonară, hepatică, etc.
Masajul degetelor
Dacă citiţi acest articol şi v-aţi recunoscut în descrierea simptomatologiei oboselii cronice, dar încă nu aţi ajuns la medic, trebuie să ştiţi că şi alte procedurile aparţinând terapiilor complementare vă pot fi de un real folos. Mă refer în mod special la reflexoterapie, indicând în acest sens beneficitatea automasării zonelor corespondente sferei cerebrale de la nivelul degetelor mari ale mâinilor, spre exemplu.
Cum se procedează
Se va masa fiecare deget de la ambele mâini, având o direcţie de masaj, mai întâi de sus în jos, către pulpa degetului, ca direcţie. Apoi, dinspre o extremitate a degetului, luând în considerare lăţimea acestuia, către cealaltă, pe linie orizontală deci, având în final o direcţie de masaj pe verticală, de sus în jos.
Durata masajului pentru fiecare deget nu va fi mai mare de 3-5 minute. În acest fel, putându-l repeta ori de câte ori simţiţi nevoia. Acesta are acţiuni profund liniştitoare asupra psihicului dumneavoastră. Motivul este acela că ajută la deblocarea anumitor blocaje de natură energetică cu situare la acest nivel. Veţi constata încă din timpul şedinţei de automasaj, că vă simţiţi mai limpede în gândire. Vă va creşte puterea de concentrare și energia vitală. Se va ajunge treptat la parametrii optimi pentru păstrarea echilibrului funcţional organic.
Nu toata lumea are indeletnicirea de a face un masaj ca la carte.
Mulțumesc pentru articol! Am simțit efectul aplicării masajului, conform articolului publicat, mai ales ca eu am oboseală cronică.