Șarpele, Simbol Mistic Sacru
Unul dintre cele mai vechi simboluri din cultura universală, şarpele sau dragonul, are multe semnificaţii. El reprezintă forţa vitală primordială, transformarea şi dezvoltarea ciclică, reîntinerirea şi eternitatea. În multe culturi şarpele are semnificaţii contradictorii, cum ar fi viaţa şi moartea, lumina şi întunericul, începutul şi sfârşitul, binele şi răul, vizibilul şi invizibilul, teluricul şi celestul.
Dacă ne referim la condiţia umană, psihanaliştii consideră că dragonul repezintă zona obscură a omului în care el îşi are rădăcinile, sufletul şi libidoul. Această concepţie are acoperire în reprezentările mitologice ancestrale prin simbolistica uroborus sau ouroboros. De exemplu în tantrism, energia Kundalini este considerată a fi precum un şarpe încolăcit la baza coloanei vertebrale.
În culturile lumii
În cultura egipteană, precum şi în alte culturi, este prezent şarpele sau dragonul încolăcit care îşi înghite coada, ouroboros. Această simbolistică semnificând manifestarea ciclică a naturii. Imaginea şarpelui sau a dragonului, se găseşte gravată pe sarcofage, pe obiecte chinezeşti din sec. al V-lea î.Hr. Simbolistica reflectând unitatea dintre principiile Yin şi Yang. Reprezentarea este şi în cultura indiană sub forma unui şarpe cu mai multe capete. Șarpele încolăcit este baza axei lumii, simbol al stabilităţii folosit şi în construcţia caselor.
În cultura greacă şarpele semnifică unirea teluricului cu cerul. În unele mitologii este considerat un simbol al fecundităţii. Potrivit tradiţiei, în Brazilia, o femeie care urma să devină fecundă, era atinsă peste şolduri cu un şarpe. În Africa, era obiceiul ca pe patul nupţial să se pună un şarpe din lemn. În mitologia mayaşă, şarpele era corelat cu renaşterea, reprezintă un simbol al regelui. Acest simbol al regelui fiind amplasat în vârful arborelui vieţii, facilitând comunicarea între planul spiritual şi cel pământean.
În mitologia biblică
Şarpele este cel care o ademeneşte pe Eva, îndemnând-o să muşte din „fructul oprit”. În acest context, şarpele devine un simbol al păcatului şi al vicleniei. Dar există şi texte biblice care valorizează şarpele. După ce Dumnezeu a trimis asupra „fiilor lui Israel” şerpi veninoşi pentru a fi pedepsiţi, tot Dumnezeu i-a poruncit lui Moise să facă un „şarpe de arama” şi toţi care vor fi muşcaţi de şerpi veninoşi, uitându-se la şarpele de aramă, se vor vindeca şi vor trăi, poruncă dată pentru a salva „poporul ales”.
În medicină
Şarpele sau dragonul, era considerat o vieţuitoare înţeleaptă, simbol al vindecării. Acest fapt este redat ca simbol de zeul medicinei care purta un toiag pe care era încolăcit un şarpe. Imaginea, a devenit un simbol al medicinei moderne.
Aveți mai jos câteva produse cu simbolul șarpe, dragon, ouroboros:
Ar mai fi fost cateva lucruri de spus legat de simbolistica sarpelui…