Îngerii și religia
Un înger este o fiinţă supranaturală care apare în multe religii şi mitologii. În religiile de tip Abrahamic, sunt reprezentaţi ca fiind nişte entităţi binevoitoare, intermediari între Dumnezeu şi umanitate. Îngerii mai au şi alte roluri cum ar fi protejarea şi călăuzirea oamenilor, precum şi realizarea sarcinilor date de Dumnezeu. În religiile de tip Abrahamic, sunt organizaţi în ierarhii cereşti, iar această clasificare variază de la o religie la alta.
Au diverse nume şi funcţii, cum ar fi îngerul Gavril care este supranumit „îngerul distrugerii”. Studiul teologic al îngerilor se numeşte „angeologie”. În artă, sunt reprezentaţi ca nişte fiinţe umane, foarte frumoase, care au aripi şi halouri luminoase. Cei care au fost alungaţi din Rai sunt cunoscuţi sub termenul de „îngeri căzuţi”.
Îngerii în tradiţia iudaică
Termenul de „înger” vine de la latinescul „angelus” care însemna „mesager”, deci îngerii sunt mesagerii lui Dumnezeu. În ebraică, se foloseşte termenul „mal’ăk elohim” care înseamnă chiar „mesager al lui Dumnezeu”. Acest termen apare şi în Torah şi sunt fiinţe de ordin supranatural. În tradiţia iudaică, există zece tipuri de îngeri: Chayot Ha Kodesh, Ophanim, Erelim, Hashmallim, Seraphim, Malakim, Elohim, Bene Elohim, Cherubim, Ishim.
Ca îngeri individuali, pot fi menţionaţi: Arhanghelul Mihail care îi protejează pe copii, Arhanghelul Gavril care realizează acte de putere și justiție, Jophiel este îngerul care i-a alungat pe Adam şi Eva din Rai şi care îi pedepseşte pe cei care acţionează împotriva lui Dumnezeu, Arhanghelul Raphael este forţa vindecătoare a lui Dumnezeu, Uriel ajută la împlinirea destinului, Samael este îngerul morţii şi Arhanghelul Sandalphon îl confruntă pe Samael si uneşte umanitatea.
Îngerii în creştinism
Iniţial, conceptul creştin de înger caracteriza această entitate ca fiind un mesager al lui Dumnezeu. Ulterior a apărut identificarea mesagerilor angelici individuali precum Gavril, Mihail, Raphael şi Uriel. Imaginea îngerilor a început să se diversifice în teologie şi în artă. Thomas Rosica explică despre îngeri: „Îngerii sunt foarte importanţi deoarece ei le oferă oamenilor articularea convingerii că Dumnezeu este implicat în mod intim în viata lor.” Prin secolul al IV-lea, scriitorii şi teologii creştini influenţi, se puseseră de acord că există categorii diverse de îngeri, fiecare cu misiunile şi activităţile aferente.
Totuşi, natura îngerilor le dădea bătăi de cap și îi făcea să nu se pună de acord. În timp ce unii susţineau că îngerii ar avea trupuri fizice, alţii spuneau că ar exista doar ca spirite. În Biblie, îngerii sunt fiinţe spirituale ce reprezintă intermediarii dintre Dumnezeu şi omenire. Aceștia sunt fiinţe sau entităţi create înaintea oamenilor. Astfel, deşi îngerii posedă mai multă cunoaştere decât oamenii, ei nu sunt omniscienţi.
Interacţiuni cu îngerii
În Noul Testament sunt prezentate numeroase interacţiuni şi conversaţii între oameni şi îngeri. De exemplu, trei cazuri separate de interacţiune angelică fac referire la naşterea lui Ioan Botezătorul si la naşterea lui Iisus Hristos. În Luca 1:11, un înger îi apare lui Zaharia pentru a-l informa că va avea un copil în ciuda vârstei sale înaintate. Astfel, este anunţată naşterea lui Ioan Botezătorul. În Luca 1:26, Arhanghelul Gavril o vizitează pe Fecioara Maria şi îi prezice naşterea lui Iisus.
În Matei 4:11, după ce Iisus Hristos a petrecut cele 40 de zile în deşert, îngerii au venit la el după plecarea Diavolului. Papa Ioan Paul al II-lea a explicat şi a accentuat rolul îngerilor în învăţăturile catolice în adresarea sa din anul 1986 intitulată: „îngerii participă în istoria salvării”. Astfel, papa a sugerat că mentalitatea modernă ar trebui să ajungă să vadă importanţa îngerilor. Îngerii sunt menţionaţi de multe ori şi în Coran şi în Hadith (cuvintele şi acţiunile Profetului Mohamed).
Totuşi, în tradiţia islamică nu există o angeologie dogmatică. Câteva exemple de îngeri în islam includ: Jibrail (Arhanghelul Gavril), Mikail (Arhanghelul Mihail, îngerul naturii), Israfil (va sufla din trompetă de pe o rocă sfântă din Ierusalim pentru a anunţa Ziua învierii), Azrael (îngerul morţii), Ridwan (are grijă de Jannah sau Paradis), Maalik (păzeşte focul Iadului) etc.
Mda, interesanta treaba si cu religia asta!