Sovata, locul de revitalizare
Poate aţi auzit vorbele de duh „Sovata, unde face Nicu armata”, sau „Du-mă, mama, la Sovata, ca să îl cunosc pe tata”, „Sovata, unde-i fericită fata”, ele au luat naştere datorită calităţilor apei ce ajută la vindecarea afecțiunilor ginecologice, precum sterilitatea, chiar şi cea de natură endocrinologică, anexite, uter infantil, orice tip de inflamaţii vaginale, chisturi ovariene mici.
Până acum câţiva ani era considerată o staţiune unde doar pensionarii mai mergeau şi asta doar datorită preţurilor scăzute. În zilele noastre turiştii care ajung aici rămân uimiţi de modificările ce au avutloc. Staţiunea este recunoscută la nivel european încă din anul 1850, şi oferă tratamente în orice sezon. Lacurile cu ape clorurate şi sodice şi nămolul din ele sunt pline de proprietăţi terapeutice pentru foarte multe afecţiuni, dar în special cele ginecologice.
Punctele de atracţie ale staţiunii sunt lacurile helioterme, renumite pentru efectul lor terapeutic. Deasupra apei sărate, există un strat de apă proaspătă provenită din precipitaţii. Acesta nu se amestecă cu apa sărată, ci se menţine la suprafaţă acţionând ca un izolator termic. Din acest motiv temperatura apei din lacuri variază în funcţie de acumularea căldurii solare în apa sărată.
Există vreun secret în apele de la Sovata?
Apa sărată, o adevărată saramură, a căpătat proprietăţi magice în timp. Nămolul este la rândul lui foarte important în vindecarea multor boli. Lacul Ursu este unic la nivel european şi asta datorită unui fenomen natural numit heliotermie. Ce este heliotermia? încălzirea apei lacului diferit şi asta datorită concentraţiilor saline distincte ale straturilor de apă.
Lacul Ursu este dublu stratificat, partea salină şi cea termică. Concentraţia salină este maximă la baza lacului, precum şi la adâncimea de l,5-2m. La nivelul acestui strat se înregistrează cele mai mari temperaturi, ajungând vara la 45°C şi câteodată chiar şi mai mult. La aceste adâncimi există şi concentraţia maximă de hormoni estrogen şi progesteron, asemănători cu hormonii umani femini, eliberaţi în apa lacului de crustaceul de apă sărată Artemia salina.
Din acest motiv, la nivelul corpului unei femei, se ating concentraţii hormonale şi de sare, maxime, cât şi temperaturile cele mai ridicate, terapeutice, cu efect conjugat antiinflamator şi de stimulare hormonală pentru tratarea infertilităţii şi a bolilor ginecologice. Băi în Lacul Ursu se pot face în timpul verii şi la începutul toamnei.
Terapii vindecătoare ce se pot urma Ia Sovata
- Baie individuală termală aromatizată. Temperatura apei trebuie să ajungă la 38°C şi este recomandat a dura 20 de minute. Dar cel mai important este adăugarea de extracte vegetale: lavandă pentru relaxare; urizică pentru rejuvenarea pielii sau balsam de lămâie în loc de sedativ uşor;
- Baie termală carbogazoasă. în apă se introduce o anumită cantitate de bioxid de carbon sub formă de bule. Procedura durează 20 de minute. Calitaţile benefice ale acestui tratament sunt: scăderea tensiunii arteriale, dilatarea vaselor sanguine, relaxarea musculaturii;
- Baie sărată. Remediu excelent pentru boli cronice de reumatism, boli ale sistemului nervos şi pentru anumite boli dermatologice.
Avem nevoie de invitaţie specială pentru a merge la Sovata?
Ei nu, este mult mai simplu. Vă oferim câteva preţuri orientative pentru a vă face o idee de ce aveţi nevoie pentru un sejur de 10 zile pentru a realiza o cură de tratament complet. În funcţie de buget puteţi găsi cazare începând de la 75 lei/zi până la 450 lei/ zi pentru două persoane. Deci în funcţie de bugetul pe care vi-l permiteţi haideţi la „Sovata unde este bună îngheţata!”.