Puterea gândurilor
„Marele yoghin Indian Swami Shivananda, ne ajută să înţelegem că în realitate toate fiinţele umane comunică. Comunicarea este atât între ele, cât şi cu întreaga natură prin intermediul misterioaselor energii ale gândului.” – din prefaţa cărţii marelui yoghin, „Puterea gândului”.
Vom prezenta, în continuare, câteva modalităţi prin care putem dezvolta puterea gândului, ţinând cont de învăţăturile marelui yoghin.
Puterea gândului şi gândirea organizată
Este bine să alegem un subiect şi să-l analizăm în toate aspectele, distrugând gândurile răzleţe, dezordonate. Să nu permitem a intra alte gânduri atunci când ne gândim la un anume subiect. Dacă ne gândim la un subiect, poate chiar o personalitate, trebuie meditat asupra câtorva aspecte. Este vorba de locul naşterii sale, la copilăria sa, caracterul, personalitatea, virtuţile, învăţăturile, scrierile, filosofia sa, chiar afirmaţiile din lucrările sale.
Trebuie să ne gândim la toate acestea, pe rând, trebuie epuizate una câte una, după care putem aborda alt subiect. Prin această practică ne vom dezvolta o gândire organizată. Imaginile mentale vor dobândi putere şi claritate, spre deosebire de imaginile mentale ale oamenilor obişnuiţi, care sunt intotdeauna confuze si neclare.
Dobândirea puterii mentale prin puritate morală
Cel care rosteste adevărul și a dobândit puritate morală are întotdeauna gânduri puternice. Cel ce reuşeşte să-și controleze mânia în urma practicii îndelungate, are o putere mentală uriaşă. Când un yoghin care are o gândire foarte puternică rosteşte un cuvânt. El va produce o impresie extraordinară asupra minţii celorlalţi.
Virtuţile precum cinstea, respectarea adevărului şi perfecţionarea de sine prin efort susţinut sunt surse ideale pentru dobândirea puterii mentale. Puritatea conduce la înţelepciune şi nemurire, ea fiind de două feluri:
- internă sau mentală;
- externă sau fizică.
Puritetea mentală este mai importantă, dar ea poate fi susţinută şi amplificată prin puritate fizică. Cel ce reuşeşte să obţină o puritate mentală interioară, o minte pozitivă şi concentrată, va obţine, deopotrivă, cucerirea INDRTYAS-urilor (a celor cinci simţuri) şi realizarea de SINE.
Puterea gândului şi concentrarea
Gândirea umană nu are practic limite. Cu cât o minte este mai concentrată, cu atât va fi mai mare puterea sa de a se focaliza într-o singură direcţie. La oamenii cu preocupări lumeşti, razale minţii sunt întotdeauna împrăştiate. În acest fel, energia mentală fiind disipată în diferite direcţii. Practica concentrării adună aceste raze într-un singur mănunchi.
Mintea poate fi focusată să se îndrepte spre ţintă. Cultivând atenţia, vom putea obţine o bună putere de concentrare. Păstrând mintea senină, neîncordată, mereu voiasă, ne vom putea concentra cu uşurinţă. Concentrarea trebuie practicată regulat, pe cât posibil în acelaşi loc şi la aceeaşi oră (ora ideală este 04.00 dimineaţa). Alte premise pentru practica concentrării mai sunt:
- brahmacharya – controlul perfect al potenţialului erotic;
- pranayama – ştiinţa regularizării suflului;
- reducerea dorinţelor şi a activităţilor, calmul, tăcerea, izolarea, disciplinarea simţurilor;
- japa – controlul mâniei;
- renunţarea la citirea ziarelor, la televiziune si cinema.
Aveți mai jos câteva produse care vă pot readuce echilibrul gândirii și nu numai:
Dimpotrivă, efortul fizic exagerat, excesul în vorbire, în mâncare, amestecul cu diferite persoane, dar şi alte excese sunt obstacole în calea concentrării.
Puterea gândului şi voinţa
Voinţa este dinamismul forţei sufletului. Când operează ea, toate puterile mentale se reunesc: puterea judecăţii, a memoriei, a înţelegerii, a conversaţiei, a raţiunii, a discriminării, a refexiei și a deducţiei. Voinţa este regina puterii mentale. Când ea devine pură şi irezistibilă, gândul susţinut de ea face minuni.
Interesanta treaba asta cu gindurile si efectul lor in functie de cum le lasam sa actioneze in constiinta noastra!
Eu daca ma gandesc la pasarica din 5 in 5 minute ce inseamna? Stie cineva sa-mi raspunda? Dar treaba este ca nu ma gandesc ca imi vin neaparat ganduri, ma gandesc ca am o pofta nebuna sa iubesc si nu am gasit, cel putin momentan, pe cineva care sa-mi satisfaca nevoile. Of, ce grea e viata asta! Cred ca ma duc sa fac o laba si vad eu ce-o sa fac mai tarziu.