Bioritmul și Energia Ciclică
Omul, ca parte integrantă a naturii, dar şi ca produs al acesteia, cuprinde în structura sa, implicit în relaţiile intrinseci, endocorporale, elementele caracteristice fundamentale. Aceste elemente fundamentale sunt, mişcarea, spaţiul şi timpul. Mişcarea, începând cu deplasarea în spaţiu, şi apoi cu procesele evolutive, care au loc în Univers. La polul opus se află gândirea care constituie modurile de existenţă a materiei.
Deja, istoria ştiinţei ne-a obişnuit să considerăm evenimentele din Univers ca având loc în spaţiu şi timp. Se pare că toate sunt supuse principiului cauzalităţii. Aici, în acest context, elementul primordial este timpul. Timpul nu este un element ca atare în compoziţia Universului, ci doar ceva derivat. Timpului i-a fost ales ca instrument etalon de măsură, frecvenţa stabilă a atomului de cesiu.
Multiplii cesiului au format celelalte unităţi de timp, până la calendare. Astfel că, prin intermediul timpului noi ne marcăm poziţia bornei de început a fiecărei vieţi. Se începe încă de la viaţa embrionară şi până la plecarea definitivă din trupul fizic. Ne extragem energia vitală din forţele cosmice care ne ordonează mişcările ţărânei pământului, din care suntem alcătuiţi. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea, în mod inconştient.
Puțină Materie și puțin Spirit
Chiar şi Platon afirma că toate formele de viaţă au puţin din unul şi din celălalt. Puţin din materie şi puţin din spirit trăiesc anevoie drama care reprezintă găsirea echilibrului just între o parte şi cealaltă. Succesiunea zilelor, lunilor, anotimpurilor şi anilor sunt ciclicităţi cosmice. Prin ritmicitatea lor, se declanşează multitudinea de procese şi fenomene astronomice.
Aceste procese sunt naturale şi implicit terestre (geofizice, geologice), dar mai ales biologice. Acestea sunt reflectate în lumea vie, prin bioritmuri. Fenomenul bioritmurilor întruchipează momentul suprem pe linia evoluţiei şi dăinuirii vieţuitoarelor fiind prezent şi la oameni. Oamenii, în replică faţă de Univers, au observat, cercetat şi interpretat aceste elemente în primul rând, pentru a-şi asigura existenţa.
Au făcut acest lucru și din curiozitate şi abia recent, pentru a se şi folosi benefic, de acestea. Toate procesele din natură, la care ne-am adaptat, sunt condiţionate de ritmicitatea câmpurilor, forţelor şi radiaţiilor generate la rândul lor. Mai sunt influențate și de mişcările complexe ale Soarelui, ale Lunii şi ale Pământului cu o anumită durată şi variabilitate a intensităţii.
Orice fiinţă vie reprezintă un microcosmos
Când un om (orice fiinţă vie reprezintă un microcosmos!) vede pentru prima oară lumina zilei (de la Soare şi nu numai), el este amprentat energetico-informaţional cu starea acelui moment. Ulterior şi celorlalte evenimente, pe care le va purta cu sine, pe parcursul vieţii. Cu această amprentă, omul cu personalitatea şi eul său, păşeşte în această viaţă unic determinată, prin toate celelalte stări energetice ale radiaţiei cosmosului.
Toate fiinţele vii conţin informaţia luminică de la momentul primei respiraţii (zi, lună şi an – în ipostazele de creştere/descreştere,). Din acest moment a început procesul de adaptare la nivelul subcelular şi cuantic. Până de curând era mai puţin cunoscut. Abia după cel puţin un an, când această stare de aport energetic vital revine la aproximativ acelaşi nivel al intensităţii pentru organism, se constituie baza pentru instalarea bioritmului şi pentru om.
Astfel că bioritmurile prind contur la noul-născut, începând cu prima respiraţie, ce are loc simultan cu o eliberare puternică de adrenalină. Din acel punct viaţa se derulează pe o perioadă tot mai accentuat, până la stabilizare (aproape de maturitate). Cercetătorii au evidenţiat că bioritmul este la fel de individual şi unic precum amprentele digitale.
Bioritmurile ne susţin sănătatea
Iniţial, ceasul biologic nu este puternic constrâns de sistemul genetic. Pe măsura dezvoltării organismului, cresc influenţele hormonale până la stabilizarea sistemului endocrin. În acel moment toată activitatea ceasului biologic va trece sub controlul aparatului genetic. De la maturitate, organismul începe să-şi domine ceasul biologic, prin acţiunea hormonilor, pe întreg parcursul vieţii.
În acest fel, bioritmurile ne însoţesc şi ne susţin sănătatea şi ne animă viaţa. Acestea se manifestă la toate nivelele: fizic, social, mental, psiho-afectiv şi spiritual. Mediul natural reprezintă suportul vieţii fizice, pentru om. Intelectul se formează şi se consolidează în procesul schimbărilor evolutive din societate. Intelectul va deveni elementul de bază.
În acest fel, ritmul exogen se reglează de către cortex, datorită ceasornicelor acordate pe ritmurile impuse de societate (pe 3 perioade de câte 8 ore; muncă, odihnă şi alte activităţi). În ultima sută de ani, acest ritm a devenit dominant, adesea în detrimentul ritmurilor naturale. Se întâmplă acest lucru mai ales datorită muncii în 3 schimburi.
În conexiune cu natura
În acest fel, devenim tot mai mult produsul mediului în care trăim, lucrăm şi interacţionăm. Acest ritm este din ce în ce mai îndepărtat, de ritmul firesc, natural (deşi nu ne referim doar la realitatea virtuală). Trăim deja aproape ca într-o rezervaţie artificială, în care numai aparent ne mai păstrăm aceleaşi legături cu semenii (datorită comunicaţiilor preponderent prin mijloacele tehnologice!), în timp ce ne izolăm de natură din ce în ce mai mult.
Noroc că metabolismul celulelor este consolidat încă de la naştere. Acesta îşi menţine ancorele pe lumină şi ne readuce pe cât este posibil pe făgaşul firesc al vieţii. Interesul suprem este de a ne îmbogăţi şi diversifica cunoaşterea. Natura, cu imensul ei potenţial ne-a încriptat prin toate organele câte un mecanism de ceas. În acest fel prin intermediul ritmului circadian noi ne putem sincroniza.
Alături de conştientizarea propriilor bioritmuri ne este necesară şi o alimentaţie sănătoasă şi corect administrată. Alimentația trebuie combinată cu mişcarea şi cu alternarea corectă a perioadelor active, de odihnă şi de relaxare. După cum cunoaştem, organismul uman nu este performant în egală măsură, în orice moment al zilelor şi lunilor, pe durata anilor. Asta deoarece nu funcţionează mereu cu exact acelaşi aport de energie vitală.
Conectarea naturală aduce sincronicități pozitive
Este indicat să rezonăm cu energia mediului care este variabilă în funcţie de momentele din timp. Conectarea se face în fiecare zi, ale zilelor din lună, a lunilor din an pentru a fi permanent în tandem cu propria energie vitală. Din această conectare rezultă tonusul, entuziasmul etc. Deoarece fenomenele au un timp favorabil, dar şi un timp mai puţin favorabil.
Rar se poate simţi o frustrare mai mare decât aceea care apare atunci când facem un lucru potrivit la timpul nepotrivit sau viceversa. Armonizarea activităţii vitale a organismului prin conştientizarea ritmurilor biologice naturale reprezintă componenta de bază a sănătăţii precum şi baza fundamentală a longevităţii noastre active.
Această situație este dovedită de unii semeni, prin vivacitatea, performanţa şi randamentul lor în activitate. Dacă vom reuşi să ne identificăm şi să apreciem momentele de timp, în care suntem sau nu în consens cu aportul energiilor ciclurilor naturale specifice organismului, vom reuşi să ne „drămuim” şi eforturile, pentru a ne optimiza acţiunile (altfel spus, să fim pe val!).
Aveți mai jos câteva produse care vă pot reface dezechilibrele circadiene:
Ritmurile naturale ne afectează stările de spirit
Aceasta deoarece pe durata vieţii biologice avem în organism o anume distribuţie a timpului intern. Este distribuit în sensul rezonanţei acestor procese, prin corelarea ceasornicelor principale şi ale organelor interne reglate de către epifiză şi hipotalamus pe ciclul binar, lumină/întuneric ca ritm exogen. Se ştie că ritmurile naturii creează şi influenţează starea fizică şi psihologică a oricărei persoane.
Nerespectarea lor reduce vitalitatea, eficienţa, stabilitatea în activitate şi poate avea efecte adverse, de nedorit asupra sănătăţii. În special lipsa expunerii controlate la Soare şi la lumina naturală reduce serotonina (hormonul fericirii). Consecințele sunt majore asupra sănătăţii. De aceea, munca efectuată majoritar în spaţii închise şi la lumina artificială impune, cel mai adesea, acordarea unui sprijin (ajutor) oferit organismelor, în lipsa luminii naturale.
În acest sens, oamenii de ştiinţă au încercat şi au creat diferite preparate şi instrumente care contribuie cumva la armonizarea vieţii cu bioritmurile. Printre acestea, cu o oarecare eficienţă, se pot aminti câteva metode. Metodele fizioterapeutice (terapia cu lumină şi/sau procedurile electrosleep). Utilizarea preparatelor pe bază de melatonină (dar administrate conform prescripţiilor medicale).
Posibilităţi nelimitate în ritm natural
Preparate pe bază de cronobiotice (stimulente şi sedative de relaxare), combinate cu proceduri de relaxare şi masaje adecvate. Toate aceste combinaţii contribuie la stabilizarea proceselor nervoase şi, în special la normalizarea bioritmurilor de somn şi de veghe. Conştientizarea bioritmurilor este de mare importanţă în organizarea vieţii, sănătăţii, muncii şi recreerii.
Prin intermediul bioritmurilor putem tinde către un comportament aproape ideal. Acest comportament ar trebui să-l adoptăm pentru a trăi zile aproape perfecte. Aceste momente se pot obţine doar atunci când ne sincronizăm ritmul vieţii cu ritmul biologic, conform cu mediul natural. Mediul înconjurător continuă să ofere posibilităţi nelimitate acţiunilor noastre.
Totul pentru a ne îngriji de condiţii tot mai bune pentru sănătate, viaţă şi evoluţie. Natura (dintre cer şi pământ), reprezintă pentru noi, scena zilnică în mijlocul căreia ne realizăm experienţele proprii. Se întâmplă în orice moment al vieţii, ca un prezent perpetuu. Nu este suficient numai să constatăm, să înţelegem şi să ştim, trebuie să ne şi străduim în acest sens.
Doar în acest fel vom beneficia de un flux stimulativ de energie benefică din partea naturii. Pământul ne pune încă această energie la dispoziţie. Ne încadrează în tiparul natural propriu de energie, flux şi ritm. Totul se întâmplă prin bioritm, cu un mod de respiraţie adecvat, o să reuşim să accedem către nivelurile conştientizării lucide, adică la nivelul „propriu de linişte”, integrat la adevăratul ritm şi puls al sufletului.