Ce Semnifică Reprezintă sau Simbolizează Scarabeul Cărăbuș
Scarabeul este unul dintre cele mai frecvent întâlnite simboluri în cultura, mitologia și hieroglifele egiptene. Acest lucru nu este deloc surprinzător, având în vedere cât de obișnuiți erau și încă mai sunt gândacii de „balegă” în regiune. De asemenea, datorită formei sale rotunjite, simbolul scarabeu a fost o alegere populară pentru ornamentele de bijuterii și îmbrăcăminte.
Simbol jucăuș și viu, scarabele erau de obicei menite să fie purtate de cei vii, deoarece reprezentau ciclul zilnic nesfârșit al vieții. Obiectele cu cărăbuși erau amulete populare și folosite ca sigilii de amprentă în Egiptul antic. Supraviețuiesc în număr mare și, prin inscripțiile și tipologia lor, sunt o sursă importantă de informații pentru arheologi și istorici ai lumii antice.
Ele reprezintă, de asemenea, un obiect semnificativ de artă antică. Din motive care nu sunt clare (deși probabil legate de semnificația religioasă a zeului egiptean Khepri), amuletele sub formă de cărăbuși, scarabi, deveniseră extrem de populare în Egiptul Antic de la începutul Regatului Mijlociu (aprox. 2000 î.e.n.). Au rămas populare pentru restul perioadei faraonice și nu numai.
Amulete și Talimsane cu Scarabeu
În acea perioadă lungă, funcția scarabelor s-a schimbat în mod repetat. În primul rând erau folosite ca și amulete. Erau de asemenea inscripționate pentru a fi utilizate ca sigilii personale sau administrative. Mai erau încorporate și în bijuterii, pentru importanța simbolului. Unele scarabe cu cărăbuși au fost create în scopuri politice sau diplomatice pentru a comemora sau a face publicitate realizărilor regale.
La începutul noului Regat, scarabele inimii devenise parte a acumulatorului de amulete care protejau mumiile. Din epoca bronzului mijlociu, alte popoare antice din Mediterana și Orientul Mijlociu au importat scarabe din Egipt. Aceștia au produs și scarabe în stil egiptean sau local, în special în Levant. Scarabele este un produs obișnuit contrafăcut de falsificatorii de antichități actuali.
Scarabele au fost produse în număr mare de multe secole și multe dintre ele au supraviețuit trecerii timpului. Ele erau, în general, destinate a fi folosite sau purtate de cei vii. Acestea erau sculptate sau mulate sub forma unui gândac scarabeu (Scarabaeus Sacer) cu diferite grade de naturalism. De obicei indicând capul, carcasa aripii și picioarele, dar cu o bază plată.
Scarabele Inimii
Baza era de obicei inscripționată cu desene sau hieroglife pentru a forma un sigiliu de amprentă. Scarabele erau de obicei găurite pentru a le permite să fie înșirate pe un fir sau încorporate într-un inel pivotant. Scarabe mai mari erau făcute din când în când în scopuri speciale (cum ar fi scarabele comemorative ale lui Amenhotep III).
Scarabele inimii (de obicei 50 mm până la 90 mm, realizate din piatră dură întunecată și neperforate pentru suspendare) au fost realizate pentru un scop funerar specific și ar trebui luate în considerare separat. Scarabele erau în general fie sculptate din piatră, fie modelate din faianță egipteană. Odată sculptate, acestea erau de obicei colorate albastre sau verzi și apoi arse.
Cea mai obișnuită piatră folosită pentru scarabe era o formă de steatită, o piatră moale care devine dură atunci când este arsă (formând enstatita). S-au fabricat și scarabe de piatră tare, iar pietrele cele mai des utilizate au fost jaspul verde, ametistul și cornulina. În timp ce majoritatea scarabelor ar fi fost inițial verzi sau albastre, glazurile colorate utilizate adesea s-au decolorat sau pur și simplu s-au pierdut.
Scarabeul, renașterea și regenerarea
În vechea religie egipteană, zeul Ra este văzut ca steaua Sirius când a venit la Orizont în sud acum 15 mii de ani. Gândacii din familia Scarabaeidae (gândacul de balegă) rostogolesc balega într-o minge. Datorită acțiunii sale simbolic similare, scarabelei au fost văzuți ca o reflecție a ciclului de precesiune al stelei Sirus și ca reprezentând ideea renașterii sau regenerării din dejecții, pe leagănul său de sud așa cum era privit.
Zeul egiptean Khepri, Ra ca stea Sirius, a fost adesea descris ca un gândac scarabeu sau ca un om cu cap de gândac scarabeu. Vechii egipteni credeau că zeul Khepri, care îl rotea deasupra orizontului, era noua naștere a stelei Sirus. Un scarabeu auriu aparținând lui Nefertiti a fost descoperit în epava Uluburun. Simbolismul scarabeului este dublu. Cu aripile pliate, Scarabeul reprezintă discipolul, viața care este încă în formare, care își începe călătoria încercând încet să-și desfacă aripile până când le poate deschide și bate rapid.
Apoi, această masă grea, lipită de pământ, această insectă care se târăște lăsând urme ca și cum pământul ar fi fost zgâriat, se ridică și zboară spre soare, transformându-se în Kepher, simbol al inițiatului și al stăpânului în relație cu Ra, discul soarelui înaripat. Egiptenii i-au învățat pe fenicieni și greci despre scarabe și au început să apară în cultura lor.
Când aripile mele se vor deschide, voi renaște
Mai târziu, grecii le-au arătat etruscilor scarabele și a devenit o parte a culturii lor. Scarabii pot fi acum găsiți în întreaga lume. Grecii și romanii vor adopta ulterior o propoziție gravată, se pare, în stâlpii duri care au susținut aceste scarabe sacre în templele egiptene: „Eu sunt Kepher, discipolul, când aripile mele se vor deschide, voi renaște”.
Hieroglifa egipteană „Kepher” înseamnă „a reuși să fii”, adică a te face pe tine însuți, a-ți da o formă, a te reconstrui. Acesta este motivul pentru care scarabeul este un simbol al învierii. Este imaginea Soarelui care se reînnoiește. În China, găsim aceeași interpretare simbolică: „Scarabul își rostogolește mingea și în acea minge se naște viața” spune Secretul Florii de Aur.
Cartea lui Chilam Balam a Maya descrie scarabele ca murdăria Pământului, atât în termeni materiali, cât și morali, destinată să devină divină. La sfârșitul primei perioade intermediare (aproximativ 2055 î.Hr.), scarabele deveniseră extrem de frecvente. De-a lungul perioadei în care au fost realizate, scarabele erau adesea gravate cu numele faraonilor și ale altor entități regale.
Cu Ra în spate nu este nimic de temut
În Regatul Mijlociu scarabele erau, de asemenea, gravate cu numele și titlurile funcționarilor. Erau folosite ca sigilii oficiale. Din Noul Regat, scarabele care poartă numele și titlurile funcționarilor au devenit mai rare. Scarabele care poartă numele zeilor, adesea combinate cu rugăciuni scurte, de genul „Cu Ra în spate nu este nimic de temut”, au devenit mai populare. Aceste scarabe „de dorință” sunt adesea dificil de tradus.
Amenhotep III (predecesorul imediat al lui Akhenaton) este renumit pentru că a făcut scarabe comemorative. Acestea erau mari (în mare parte între 3,5 cm și 10 cm diametru) și făcute din steatită. Sunt scarabe frumos lucrate, aparent create sub supraveghere sau control regal. Acestea poartă inscripții lungi care descriu unul dintre cele cinci evenimente importante din domnia sa (și toate acestea menționează regina sa, Tiye).
Peste 200 de exemple au supraviețuit și au fost găsite în locații care sugerează că au fost trimise ca daruri / propagandă regală în sprijinul activităților diplomatice egiptene. Aceste scarabe mari au continuat și au dezvoltat o tradiție anterioară din Dinastia a XVIII-a de a face scarabe care să sărbătorească realizările regale specifice, cum ar fi ridicarea obeliscurilor la templele majore în timpul domniei lui Thuthmosis III.
Scarabeul care duce vrajile în lumea de apoi
Tradiția a fost reînviată secole mai târziu în timpul dinastiei a XXV-a. Atunci, faraonul Kushite Shabaka (721-707 î.Hr.) a făcut scarabe mari care să comemoreze victoriile sale. Acestea imitau pe cele produse pentru Amenhotep al III-lea. Scarabele inimii au devenit populare la începutul Noului Regat. Au rămas în uz până în a treia perioadă intermediară.
Acestea sunt scarabe mari (de obicei 4cm-12cm lungime) realizate adesea din piatră verde închis sau negru și nu sunt străpunse pentru suspendare. Baza unei scarabe a inimii era de obicei sculptată, fie direct, fie pe o placă de aur fixată pe bază. Aveau hieroglife care numesc defunctul și repetă o parte sau toată vraja 30B din Cartea Morților.
Vraja poruncește inimii decedatului (de obicei lăsat în cavitatea toracică a mumiei, spre deosebire de celelalte viscere) să nu depună mărturie împotriva decedatului, atunci când decedatul este judecat de entitățile lumii de apoi. Se sugerează adesea că inimii i se poruncește să nu dea dovezi false, dar poate fi adevărat contrariul.
Scarabeul în cultura contemporană
Cartea morților cere ca scarabeul inimii să fie realizat din piatră verde nemehef, dar s-au folosit o varietate de pietre verzi sau de culoare închisă. Scarabele inimii erau adesea agățate în jurul gâtului mumiei cu o sârmă de aur. Scarabele în sine erau ținute într-un cadru de aur. În arta contemporană, neegipteană, scarabele sunt încă recunoscute pe scară largă prin semnificația și simbolismul lor original.
Sunt încă deseori utilizate pentru bijuterii și îmbrăcăminte. Cu toate acestea, mulți sunt cei din vest care au aversiune față de gândaci. Acest lucru limitează oarecum atractivitatea scarabeului. În filmele de succes de la Hollywood despre Egipt, de exemplu, gândacii au fost adesea reprezentați ca dăunători și ceva de temut sau respins, care nu le-a ajutat popularitatea.
Cu toate acestea, pentru cei care recunosc simbolismul și semnificația reală, scarabeul reprezintă arta frumoasă, bijuteriile și piesele ornamentale. Există accesorii frumoase, pandantive, cercei și farmece, care descriu gândacul scarabeu, fie cu aripile întinse, fie cu ele inchise. Există, de asemenea, versiuni foarte stilizate ale scarabeului, care creează motive decorative frumoase și modele de bijuterii.
Aveți mai jos câteva produse cu Simbolul Scarabeu sau Cărăbuș:
Simbolismul scarabelor a rămas constant de-a lungul diferitelor perioade ale istoriei egiptene
Au fost asociate cu:
Ciclul de viață nesfârșit – scarabeul a mâncat bilele de balegă și și-a depus ouăle în aceste bile, numai pentru ca ouăle să clocească și ciclul să se repete din nou
Reînnoirea zilei – scarabeul și bila de balegă reprezentau mișcările soarelui pe cer
Viața după moarte – la fel ca soarele care revine la viață dimineața sau scarabele care iese din balonul de balegă, creatura simboliza viața după moarte, renaștere, regenerare și începuturi proaspete
Nemurirea – ciclul de viață al scarabei și simbolismul său al soarelui, simboliza nemurirea și viața veșnică
Înviere, transformare, creație – scarabele au ieșit în bile de balegă și au ieșit din parcă de nicăieri, semnificând creația și învierea.
Protecție – amuletele de scarabe erau adesea purtate pentru protecție
Scarabeul, deși doar un umil gândac de balegă, a fost venerat și celebrat în Egiptul Antic. Era extrem de simbolic și era asociat cu zei și faraoni. Astăzi, simbolul scarabeului continuă încă să fie folosit în bijuterii, modă și cultura pop.
Carabusi gasesti pe toate strazile! Nu stiu ce poate fi atat de mistic la ei !!! Abureala!