Ce Simbolizează sau Semnifică TRIQUETRA
În forma sa cea mai pură, triquetra este reprezentată prin trei ovale interconectate. Unul este îndreptat în sus, celelalte două ovale sunt îndreptate în jos, spre stânga și dreapta. Termenul „triquetra” a fost folosit și pentru a se referi la designul spiralei triple cu denumirea de triskelion. Triquetra, (din adjectivul latin triquetrus „trei colțuri“) este o figură geometrică triunghiulară.
Este compusă din trei arce de cerc întrețesute sau suprapuse în mod echivalent figurii geometrice Vesica Piscis. Această formațiune geometrică numită Vesica Piscis are forma unui ochi sau a unui pește. Numit și Nodul Trinitar, triquetra este probabil unul dintre cele mai importante simboluri. Acesta reprezintă sensul simbolic profund, asociat numărului trei, Ternarul.
Considerat întotdeauna numărul sfânt sau divin prin excelență, această valoare de 3 își menține în continuare reputația unui „număr perfect”. Este folosit ca design ornamental în arhitectură și în manuscrisele medievale (în special în tradiția insulară). Înfățișarea sa împletită este comună în ornamentele insulare din secolul al VII-lea. În această interpretare, triquetra reprezintă cel mai simplu nod topologic posibil.
Triquetra, unul dintre cele mai vechi simboluri
Termenul triquetra în arheologie este folosit pentru orice figură geometrică formată din trei arce, inclusiv un design cu rotiță de tipul triskelelor. Fiind un simbol celtic antic, triquetra este considerată unul dintre cele mai vechi simboluri, datând încă din anul 500 î.Hr. Acestă formă geometrică a fost folosită pentru a simboliza tripla zeița (fecioară-mamă-cronă).
Mama zeiță este reprezentativă creației, fecioara este reprezentativă inocenței iar crona reprezintă înțelepciunea. De-a lungul secolelor a devenit simbolul Sfintei Treimi în rândul creștinilor din Irlanda. Simbolul este adesea folosit pentru a reprezenta cele 3 elemente fundamentale sau concepte de bază – aerul, apa și pământul – trecut, prezent, viitor – mare, pământ și cer – nașterea, viața și moartea – Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sau ciclul infinit al vieții.
Este, de asemenea, cunoscut sub numele de rună de protecție. Cercul care este adesea împletit cu triquetra reprezintă strânsa legătură dintre cele trei elemente. Cercul, în multe sisteme de credință, reprezintă un simbol al eternității și ciclicității. Încă o dată, dacă se referă la eternitate și la iubirea infinită a lui Dumnezeu sau la natura ciclică nesfârșită a vieții și a cosmosului, cercul desenat în jurul simbolului nu face altceva decât să-i întărească semnificația.
Triquetra, cel mai important simbol după triunghi
Pitagoricii, l-au considerat ca fiind cel mai important simbol, după triunghi. Asta pentru că este rezultatul sumei primului număr impar și al primului număr par. Cifra 1 este un simbol al unei unități și al unicității deopotrivă iar cifra 2, este un simbol al dualității, care este totodată un principiu universal atribuit tărâmului de mijloc (pământului). Cifra 3, este de asemenea cel mai mic dintre „numerele triple”.
Astfel de simboluri devin frecvente în jurul secolului al IV-lea î.Hr. în ceramica ornamentală din Anatolia și Persia. Apare și pe anumite monede liciene timpurii. Triquetra se găsește și pe pietrele runice din Europa de Nord și chiar pe monedele germane timpurii. Are o asemănare cu simbolul valknut, un design de trei triunghiuri întrețesute, găsite în același context.
Se găsește în lucrări de artă similare de pe primele cruci și plăci mortuare creștine. Simbolul a fost interpretat ca reprezentând Trinitatea creștină, mai ales de la renașterea celtică a secolului al XIX-lea. Triquetra a fost un simbol cunoscut și în Japonia sub denumirea de Musubi Mitsugashiwa. Fiind unul dintre simbolurile de arian al dinastiei Iakšaku, triquetra a ajuns în Japonia odată cu dinastia Kāśyapīya și cu răspândirea tehnologie metalurgice și a budismului prin Regatul Khotan, din China și Coreea.
Aveți mai jos câteva produse cu simbolul Triquetra:
Triquetra, Nodul Trinității sau Cercul Trinității
Triquetra, cunoscută și sub numele de „nodul trinității sau cercul trinității (când este inclus și un cerc)”, se găsește adesea ca element de design popular al bijuteriilor irlandeze și nu numai, cum ar fi claddagh-urile și alte verighete de nuntă sau de logodnă. Datorită prezenței sale în arta celtică insulară, celții foloseau triquetra pentru a reprezenta una dintre diversele triplicități din cosmologia și teologia lor.
Wau! Cat se poate de bine explicat ce simbolizeaza triquetra! Mi-am luat si eu un pandantiv de la voi. Felicitari pentru tot!