Circulația sanguină deficitară
Circulaţia sanguină constituie un element de bază privind starea de sănătate a omului. Din acest punct de vedere se întâlnesc multe persoane care au deficit mai ales în circulaţia periferică. Din acest motiv întregul organism are de suferit. Circulaţia periferică deficitară afectează și buna funcţionare a creierului. Este cauza unor disfuncţii cum ar fi: mâini şi picioare reci, existenţa ameţelilor şi durerilor de cap, apariţia aterosclerozei şi a infarctului cerebral, diminuarea funcţiilor unor organe vitale, de exemplu la ficat şi rinichi. Circulaţia sanguină deficitară trebuie să fie bine gestionată, monitorizată şi tratată din timp pentru a nu produce efecte mai grave. Cu cât intervenţiile terapeutice se fac mai devreme cu atât este mai uşor de echilibrat această circulaţie.
Când apare deficitul în circulaţia periferică?
Sistemul circulator devine perturbat atunci când fluxul sanguin este limitat. Acesta nu funcţionează în parametrii normali la nivelul inimii (inima fiind organul principal al sistemului circulator), al mâinilor şi al picioarelor, ceea ce se resimte apoi în tot corpul. Se produc blocaje la nivelul vaselor de sânge urmând apoi blocarea venelor şi arterelor.
Ttoate acestea sunt facilitate de depunerea grăsimilor formând plăci care blochează venele şi arterele. În acest fel fluxul sanguin este perturbat. Circulaţia deficitară a sângelui generează multe afecţiuni cum ar fi: accidental vascular, hipertensiune arterială, vene varicoase, anevrisme, flebită, diverse boli ale inimii, umflarea mâinilor şi picioarelor, etc.
Şi copiii pot avea circulaţia sângelui deficitară, sunt predispuşi mai ales copiii care s-au născut cu afecţiuni cardiace congenitale. Orice perturbare la nivelul circulaţiei sanguine are impact important privind dezvoltarea fizică şi psihică a copilului.
Simptomele circulaţiei periferice deficitare:
Apariţia circulaţiei deficitare poate fi semnalată prin diferite stări de disconfort, diferite manifestări de indispoziţie, uneori cu modificări:
- Lipsa de energie, oboseala;
- Extremităţile reci: urechi, mâini şi picioare;
- Probleme de respiraţie, respiraţie greoaie sau sufocare;
- La nivelul picioarelor şi mâinilor apar umflături;
- Dureri de cap şi ameţeală;
- Paloarea şi uscăciunea pielii;
- Senzația de amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor;
- Apariţia crampelor musculare.
Posibile cauze ale circulaţiei periferice deficitare
Multe femei însărcinate au probleme circulatorii datorită surplusului de kilograme;
- Statul cu picioarele timp îndelungat în aceeaşi poziţie;
- Sedentarismul, lipsa de mişcare a musculaturii;
- Insuficienţa cardiacă, când inima nu mai pompează cantitatea de sânge necesară;
- Insuficienţa respiratorie când plămânii nu mai oxigenează suficient sângele, astmul, bronşita, pneumoniile;
- Intoxicaţiile, alergiile şi diverse boli infecţioase;
- Tulburări ale alimentaţiei, colesterolul mare, fumatul;
- Dietele alimentare nepotrivite, severe, nesănătoase;
- Cauzele mentale şi emoţionale: inima este centrul iubirii, lipsa iubirii şi a bucuriei duce la scăderea vitalităţii ce influenţează şi circulaţia sângelui, o circulaţie sănătoasă a sângelui înseamnă vigoare şi bucuria de a trăi; excesul de emoţii negative, dezechilibrul emoţional, stresul, tristeţea, inutilitatea, perpetuarea suferinţelor au mari influenţe asupra sistemului circulator.
Metode terapeutice naturale
Circulaţia deficitară a sângelui presupune un consult medical de specialitate în urma căruia recomandările pot fi diverse, sunt şi multe remedii naturale care pot fi recomandate de un homeopat, fitoterapeut sau nutriţionist. Multe metode naturale sunt foarte simplu de practicat şi se pot combina între ele, pot fi abordate acasă respectând recomandările primite, în acest context pot spune că am obţinut rezultate bune combinând două-trei terapii complementare.
- Folosirea uleiurilor esenţiale în aromaterapie: se pun câteva picături de ulei de rozmarin sau scorţişoară în lampa de aromaterapie;
- Masajul corporal sau masajul reflexogen pe tălpi şi pe mâini folosind diferite creme sau uleiuri;
- Exerciţiile de respiraţie combinate cu meloterapia, la recomandarea unui specialist;
- Cataplasme cu hrean şi mălai puse pe picioare, peste cataplasme se aşează un plastic peste care se pun şosete: 2 părţi mălai şi o parte hrean, 3-4 nopţi la rând;
Aveți mai jos câteva produse alternative pentru o circulație sanguină deficitară:
- În fiecare seară baie la picioare, cu apă caldă spre fierbinte, cu sare grunjoasă;
- După baie se pun şosete groase pentru a se menţine căldura;
- “Duşuri scoţiene”, se alternează băile la picioare, 2-3 minute cu apă rece, 2-3 minute cu apă caldă, repetate de câteva ori;
- Consumul de usturoi ajută la vasodilatare, a se consuma 3-4 căţei de usturoi pe zi sau tablete pe bază de usturoi;
- A se consuma suficientă apă, un pahar de vin roşu zilnic, alimente bogate în vitamine şi minerale;
- Afinele şi măceşele consumate crude sau sub formă de sucuri;
- Diferite ceaiuri recomandate de un specialist în funcţie de starea de sănătate;
- Mişcare multă zilnic: mersul pe jos, ciclismul, înotul, gimnastica, etc.
- Atitudinile pozitive şi activităţile făcute cu plăcere ajută la destindere, la înlăturarea rigidităţii şi a crampelor musculare.
Să nu uităm că stilul de viaţă este reflectat în disfuncţiile existente şi că schimbările în viaţa proprie îşi pun amprenta şi asupra stării de sănătate.