Crucea Celtică – Origine, Simbolistică (Semnificație), Beneficii
Crucea celtica este o formă de cruce creștină, cu nimb sau un cerc. Aceasta a apărut în Irlanda, Franța și Marea Britanie, în Evul Mediu. În timp ce crucea celtică este cu siguranță un simbol creștin, în același timp, își are rădăcinile în credințele păgâne antice. Crucea Celtică a mai fost numită și Roata Soarelui sau Crucea lui Odin în mitologia nordică.
Puține simboluri sunt la fel de recunoscute ca și Crucea Celtică și reprezintă întruchiparea creștinismului celtic. Este un tip de cruce inelată. A devenit răspândită prin utilizarea sa în crucile de piatră ridicate de-a lungul țărilor de sus, în special în regiunile evanghelizate de misionarii irlandezi, din secolele IX până în XII. Forma a câștigat o nouă popularitate în timpul Renașterii celtice din secolul al XIX-lea.
Numele de „cruce celtică” este o convenție care datează din acea vreme. Forma acestei cruci, de obicei decorată cu împletituri și alte motive din arta insulară, a devenit populară pentru monumentele funerare și alte utilizări și a rămas așa, răspândindu-se dincolo de Irlanda. Crucile cu inel, reprezintă sfera cerească, dezvoltate din scrierile Părinților Bisericii.
Crucea Celtică este Crucea Soarelui
„Crucea cosmologică” este un motiv important în poezia lui Carmen Paschale a lui Coelius Sedulius, cunoscut în Irlanda până în secolul al VII-lea. O mare parte din istoria orală și înțelepciunea vechilor căi celtice s-a pierdut. Înțelegerea noastră despre simbolismul crucii celtice se bazează în mare parte pe scrierea romană și pe călugării creștini care au transcris mitologia celților.
Legenda populară din Irlanda spune că această cruce creștină a fost introdusă de Sf. Patrick sau posibil de Sf. Declan. Despre acest lucru nu există exemple clare din această perioadă timpurie. S-a susținut adesea că Patrick a combinat simbolul creștinismului cu Crucea Soarelui. Asta pentru a oferi adepților păgâni o idee despre importanța crucii.
Dacă crucea celtică apare în preponderență în Țările de Sus, asta nu înseamnă că aceasta nu s-a regăsit și în alte culturi pe mapamond. Crucea Celtică este cu siguranță mult mai veche decât creștinismul. La noi la români Crucea Celtică se găsește îndeosebi în Maramureș. Acolo se numește Crucea Maramureșană. Se pare că în zona Transilvaniei au existat foarte mulți celți din vremea dacică cărora li se spunea valahi.
Crucea Celtică, busola spiritului
Crucea Celtică reprezintă locul de întâlnire al energiilor divine și poate fi văzută ca o busolă simbolică, oferind navigație spirituală. Legând-o de ideea proprietăților dătătoare de viață ale soarelui, aceste două idei au fost legate de credința păgânilor. Alte interpretări susțin că plasarea crucii deasupra cercului, înseamnă supremația lui Hristos asupra soarelui păgân.
Simbolismul crucii celtice este indicativ al dorinței umane de a cunoaște și de a experimenta misterul desfășurării vieții. Brațele crucii oferă patru căi de înălțare, o invitație de a cunoaște în mod obiectiv natura, înțelepciunea, zeul / zeița și sinele. Cercul din jurul intersecției crucii reprezintă unificare, totalitate, integritate și incluziune.
Aveți mai jos câteva produse cu Cruce Celtică:
Adevărata simbolistică a crucii în general, este de fapt incrucișarea celor două forțe care guvernează cele cinci elemente (foc, apă, aer, pămînt și spiritul în centru). Cele două forțe care guvernează cele cinci elemente sunt femininul și masculinul. Aceste două forțe împart anul în patru (primăvara, vara, toamna și iarna).
Același lucru se întâmplă și în cazul zilei (dimineața, prânz, seara și noaptea) și a punctelor cardinale (Nord, Sud, Est, Vest). Sunt principiile de bază care sunt determinante în existența binară, materială! Cercul simbolizează timpul (ziua, anul), iar crucea semnifică spaţiul (universul), cele patru colţuri ale lumii.
Crucea celtica este simbolul alchimic al midgard-ului sau mai bine spus al pamantului. Foarte bun articolul!
Interesant!
Articol bun, felicitari!
Imi plac toate articolele de aici! Felicitari, tineti-o tot asa!
Superb articolul, superbe si pandantivele! Am luat si eu 2 modele de pandantive cu crucea celtica.
Avem si la noi in tara o gramada de zone unde exista cruci celtice din piatra.
Atunci când crestinismul este combinat cu paganismul, acel crestinism devine inutil. Creștinismul mantuitor ranane mereu fidel Evangheliei.
Povesti de speriat copii si prostii! Crucea reprezinta de fapt roza vanturilor, busola.