Cum să atingem starea de bine
Well-being. Pentru cei care nu cunosc termenul, se referă la starea de bine, fizic, mental şi material. Psihologii s-au concentrat pe cel mental. Sunt ramuri precum psihoimunologia şi psihosomatica care au studiat şi legătura dintre starea mentală şi starea fizică a organismului.
Un rol foarte important, îl au relaţiile cu ceilalţi precum şi sentimentul de control asupra mediului. Asta ca indicatori ai well-being asupra organismului, mai ales a imunităţii. Însă cele două aspecte ţin mai degrabă de partea externă nouă. În ultimii zece ani, psihologii s-au concentrat pe trăsăturile de caracter sau personalitate. Aceste trăsături, asigură omului starea de well-being.
Experiențele noi
Deci există un fel de a fi, care, indiferent de ce ne oferă viața, ne face să ne simţim bine. În anii trecuti, unul dintre aceste ingrediente miraculoase ale personalităţii s-a dovedit a fi deschiderea spre experienţe noi.
Oamenii care obişnuiesc să fie mai exploratori, mai dispuşi să experimenteze şi să înveţe lucruri noi, s-a dovedit că stau mai bine cu well-being-ul. Un studiu mai recent, efectuat în Statele Unite pe mai mult de 500 de persoane, a confirmat datele anterioare şi a adăugat unele în plus.
Latura negativă a unei gândiri critice, a disciplinei și a modestiei
Mai întâi (şi aici lucrurile stau, probabil, cel mai surprinzător) a reieşit că, dintre toate trăsăturile de caracter, cel mai puţin duc la well-being prudenţa, gândirea critică, disciplina şi modestia! Toate patru sunt foarte apreciate în cultura noastră şi, lucru important, toate sunt cultivate în şcoală.
Nu putem spune că ele nu sunt foarte importante în viaţă. Practic, ştiinţa şi multe alte meserii se bazează pe ele. Doar că ele nu ne fac fericiţi. Şi atunci, care trăsături ne apropie de fericire? Mulţumirea şi plăcerea de a învăţa (un alt fel de a numi deschiderea faţă de nou).
Puterea relațiilor oneste
Cele două s-au dovedit cei mai buni predictori ai well-being. Pe locurile următoare din clasament s-au clasat relaţiile sociale pozitive, umorul şi onestitatea. Relaţiile sociale, aşa cum am arătat, au mai fost şi în trecut asociate cu starea de bine, atât psihic cât şi fizic, deci nimic nou.
Umorul, se spune şi în popor, te ajută să treci peste greutăţile vieţii. Onestitatea te fereşte de probleme şi îţi asigură şi relaţii bune cu ceilalţi.
Concluzia finală
Haideţi să vorbim puţin despre primele două. Mulţumirea, se referă la a fi conştient de lucrurile bune care ţi s-au întâmplat şi de a te gândi deseori cu recunoştinţă la asta.
Iar plăcerea de a învăţa se referă la a dobândi, mereu şi sistematic, noi abilităţi şi cunoştinţe (fie autodidact, fie într-un cadru organizat). A fi curios şi a-ţi folosi curiozitatea pentru a te dezvolta personal.
Dacă voiaţi o reţetă pentru fericire, iată una probată ştiinţific. Şi foarte uşor de aplicat.
Nu trebuie să recurgeţi la tehnici asiatice de relaxare şi meditaţie, nu trebuie să plecaţi în Tibet şi nici să ţineţi cure cu tot felul de ceaiuri sau mâncăruri ciudate. Nici măcar să faceţi sex foarte des.
Nu trebuie să fiţi frumoşi şi nici să aveţi mulţi bani. Investiti în voi, în relaţiile pe care le aveţi şi gândiţi-vă cât mai des la lucrurile bune care vi s-au întâmplat în viață.
Buna!Sunt într-o perioadă a cunoașterii de sine și cred,că nu întâmplător am ajuns sa citesc aceste postări.Multumesc și succes!