Efectul sunetului asupra materiei – La început a fost Cuvântul
Studierea sunetului este cu adevărat o ştiinţă fascinantă, poate părea că este o zonă aridă, dar dacă priviţi cu atenţie la efectele pe care le au sunetele în viaţa noastră de zi cu zi, curând veţi realiza că există multe posibilităţi de folosire a sunetelor.
Sunetele transmit ceva diferit de la om la om şi de la stare la stare
Modul în care folosim sunetele poate trasmite ceva complet diferit. De la o frază spusă în şoaptă până la un ţipăt agresiv, sau chiar si o tăcere la un moment dat. Toate acestea pot spune multe de persoana care le foloseşte. Dar, sunetul nu influenţează doar viaţa noastră în timpul conversaţiilor. Este mult mai mult decât atât. De exemplu, muzica poate schimba complet starea de spirit a celui care o ascultă, în special atunci când o legăm de o amintire.
Acest lucru se numeşte evaluare cognitivă. Terapia prin muzică este atât de eficientă încât este folosită în a-i ajuta pe bolnavii de Parkinson şi Alzheimer, accidente cerebrale, anxietate şi depresie. Cu toate acestea sunetul poate afecta şi negativ mediul în care trăim, în special în timpul studiului sau muncii. Un studiu susţine că toate sunetele au un impact negativ asupra eficienţei şi capacităţii de a păstra cunoştinţele. Cu toate acestea, acest lucru numai devine valabil în cazul în care lucraţi în locuri de muncă repetitive sau la sala de sport.
Muzica de fundal poate avea un afect chiar si asupra gustului nostru
De exemplu, sunetele cu valuri fac ca peştele şi fructele de mare să aibă un gust mai bun. Zgomotele de frecventă înaltă îmbunătăţesc gustul dulce. Sunetele de frecvenţă joasă scot în evidenţă gustul amărui. Chiar şi plantele sunt afectate de sunete şi muzică. Muzica clasică şi jazzul sunt cele care, s-a dovedit stiintific, stimulează viteza cu care cresc plantele.
Muzica şi sănătatea
Sunetele afectează în multe moduri viata noastră, mai mult decât ne dăm seama. Sunetele pot fi interpretate diferit în funcţie de starea emoţională în care ne aflăm. De exemplu, atunci când avem o zi stresantă, sunetele scoase de o anumită sonerie de telefon, de şoptitul colegilor sau muzica ascultată tare, ne poate de multe ori, înfuria.
Aceleaşi sunete dacă le auzim într-o zi în care suntem bine dispuşi pur şi simplu nu le observăm. Muzica stimulează activitatea amigdalei. Aceasta ne reglează emoţiile şi chiar şi trunchiul cerebral. Acesta este centru vital pentru multe funcţii cum ar fi: respiraţia, bătăile inimii şi digestia. Una dintre cele mai interesante descoperiri a fost făcută de o bolnavă de Parkinson. Femeia a observat că atunci când ascultă o anumită muzică şi dansează, tremuratul aproape dispare. Știința care se ocupa cu studierea efectului sunetului asupra materiei se numește cimatica.
Mai jos puteţi vedea un filmuleţ în care este prezentat felul cum afectează sunetul, materia: