Fericirea și anxietatea
„Cum pot fi depăşite depresia şi anxietatea?” este o întrebare care ne apare mereu în minte. Această intrebare a fost pusă pe Quora, o reţea socială unde utilizatorii fac schimb de informaţii. La întrebările ce prezintă interes răspund profesionişti în domeniul respectiv. Răspunsul a fost formulat de Melli O’Brien, trainer de dezvoltarea a minţii şi conştiinţei. Aceasta a sfătuit oamenii să se gândească la un moment în care s-au simţit extrem de nefericiţi. Când au atribuit cauza acestui sentiment unei anumite situaţii specifice.
Fericirea pe înţelesul tuturor
În cele mai multe cazuri, mental, fiecare dintre noi ataşăm vina pentru nefericirea noastră, de anumiţi factori externi. De multe ori credem că anumite probleme sau circumstanţe neplăcute din viaţa noastră, sunt cele care ne fac nefericiţi. Considerăm că dacă situaţia noastră materială, spre exemplu, va suferi o creştere, atunci fericirea va fi mai uşor de atins.
Se pare că totuşi, nu situaţia materială este ceea ce ne face fericiţi sau nefericiţi. Un studiu recent de la Harvard arată că gândurile necontrolate şi mintea rătăcitoare au o legătură directă cu fericirea. Acesta pare să confirme ceea ce budiştii, înţelepţii şi sfinţii au încercat să înveţe omenirea de când lumea. O minte nedisciplinată creează nefericire şi disfuncţie. Cheia spre fericire se află în stăpânirea minţii şi nu în schimbarea factorilor externi din viaţa noastră.
Concentrarea pe o anumită sarcină, amplifică starea de bine
Partea şi mai surprinzătoare a descoperirii, este că nefericirea nu se trage doar de la mintea rătăcitoare şi lucrurile neplăcute. Studiul arată că şi oamenii a căror minte rătăceşte printre gânduri neutre sau chiar plăcute, sunt la fel de nefericiţi. În timpul studiului, oamenii au fost rugaţi să se concentreze pe o anumită activitate.
S-a constatat că, chiar dacă activitatea a fost un pic plictisitoare, participanţii au fost mai fericiţi. Mintea lor a fost pe deplin implicată în proces, adică concentrată în momentul respectiv. Concluzia este că, atunci când mintea rătăceşte în mod repetat (şi mulţi dintre noi rătăcesc toată ziua, zi de zi, fără să se concentreze pe ceva util) acest fapt reduce drastic fericirea şi bunăstarea generală.
Ce este fericirea din punct de vedere ştiinţific?
Se pare că fericirea constă în a trăi viaţa în fiecare moment al ei. Un studiu recent de la Harvard confirmă rezultatele cercetărilor efectuate asupra stărilor de meditaţie şi concentrare timp de 40 de ani. Mihaly Csikszentmihalyi, unul dintre cercetătorii cei mai importanţi din domeniul psihologiei pozitive, descrie această stare ca un „flux”, ca o curgere.
Csikszentmihalyi descrie fluxul ca o absorbţie sau scufundare totală în activitatea în care suntem implicaţi. Nu contează cât de specială este sarcina. Ceea ce contează, este prezenţa totală în momentul când este executată şi dusă la bun sfârşit. Csikszentmihalyi, de multe ori numit bunicul psihologiei pozitive, a constatat că cele mai fericite momente ale noastre se întâmplă atunci când suntem într-o astfel de stare de „flux”.
Contemplarea momentului
În această stare devenim extrem de atenţi, total concentraţi într-o direcţie. Această concentrare, respectiv contemplaţia de a fi în acel moment, este clipa când apare spontan adevărata fericire. Atunci când suntem total conştienţi de activitatea noastră, nu suntem preocupaţi de regrete sau griji; nu planificăm şi nu dorim nimic.
În acele momente nu împrumutăm energie pentru procesele de gândire şi astfel acestea nu domină conştiinţa noastră. Ceea ce numim „flux” permite trăirea cu adevărat profundă a vieţii. Poate că, acest lucru este motivul pentru care cele mai recente cercetări continuă să confirme faptul că a trăi conştient creşte nivelul de fericire. A fi conştient înseamnă să trăieşti cu adevărat viaţa şi de a profita la maximum de fiecare experienţă.
Oricine poate fi fericit
Unora dintre noi le este foarte greu să creadă că adevărata fericire se poate obţine atât de uşor. Mulţi se condiţionează negativ spunându-şi formule de genul: „sunt prea sărac”, „am prea multe griji” şi „viaţa a fost prea crudă cu mine”. Mintea va lucra mereu, prin mecanismele ei specifice, pe baza educaţiei şi a prejudecăţilor deja prezente acolo. Este ca un dicţionar, din care va scoate toate celelalte lucruri de care credem că avem nevoie înainte de a ne permite să fim fericiţi.
Cu toate acestea, circumstanţele în care ne trăim vieţile pot avea mult mai puţină legătură cu fericirea decât ne imaginăm. Asociaţiile de psihologie modernă, efectuează studii care confirmă faptul că persoanele cu un statut social mai ridicat nu sunt mai susceptibile de a fi mai fericite decât persoanele cu un statut social-economic inferior. Fericirea nu este ceva ce poate fi determinat exclusiv de locul unde trăim, de venituri, carieră sau o familie bună.
Fericirea, o stare de spirit
Fireşte că toate acestea conferă linişte sufletească şi mentală ceea ce concură la obţinerea mai rapidă a stării de fericire. Toate dovezile susţin faptul că fericirea se regăseşte în cultivarea unui mediu mintal sănătos şi echilibrat prin practicarea conştientizării, sau cu cuvintele lui Csikszentmihalyi, prin cultivarea abilităţii de a fi în starea de „flux”. Într-adevăr, „fericirea este o stare de spirit” şi se pare că este adevărat, şi această stare de spirit are un nume: conştientizare, iar învăţarea acestei aptitudini valoroase este cheia pentru împlinirea de sine, adevărată şi de durată.