Leacuri băbești – Varza
Varza este adesea introdusă în aceeaşi categorie cu salata datorită aspectului lor similar, dar de fapt este o legumă cruciferă. Legumele crucifere, cum ar fi varza, varza creaţă si broccoli sunt cunoscute ca adevărate comori de substanţe nutritive, benefice pentru organism. Dacă doriţi să vă îmbunătăţiţi dieta zilnică, nu ar trebui să lipsească din ea acest tip de legume.
Calităţile verzei
Consumul de varză ajută în prevenirea gutei şi gastritei, este puternic hidratantă. Un consum de 300 de grame de varză pe zi previne tumorile maligne şi anemiile. Varza este considerată în medicina naturistă unul dintre cele mai bune medicamente anticancerigene. Acest lucru a fost dovedit cu ajutorul multor studii medicale. Există multe varietăţi de varză, dar cele mai des întâlnite sunt varza albă, varza roşie, varza de Bruxelles şi varza creaţă.
Beneficii pentru sănătate
Studiile medicale efectuate au arătat că varza are rol terapeutic în peste 100 de afecţiuni. Varza de Bruxelles şi varza albă sunt bogate în proteine, glucide, vitamine (A, B1, B6, B9, C, E, K) şi săruri minerale (fosfor, potasiu, calciu, sodiu, fier, iod şi cobalt). Varza roşie este recomandată în curele de slăbire datorită efectului depurativ. Varza de Bruxelles combate hipoglicemia. Cercetările în domeniu, ce s-au întins pe o perioadă de 20 de ani, au demonstrat că persoanele care consumă aceste legume sunt mai puţin expuse cancerului de colon.
Varza combate procesul de îmbătrânire rapidă
Cercetările au fost efectuate simultan de universităţi din SUA, Grecia, Norvegia şi Israel. Previne anemiile şi ajută în curele de slăbire. Adăugarea în dieta săptămânală a trei mese de varză, gătită în diverse forme, aduce aportul necesar de vitamine şi de minerale în cazul bolnavilor de anemie. Datorită aportului mare de acid folic, este recomandată femeilor însărcinate. Este indicat consumul de varză şi persoanelor în vârstă, deoarece combate procesul de îmbătrânire prematură.
Sucul de varză ajută în scăderea în greutate într-un timp scurt. Trebuie băut cu o jumătate de oră înaintea fiecărei mese. Un pahar de suc se obţine prin stoarcerea unei verze. Acestă licoare îmbunătăţeşte digestia, combate constipaţia şi balonarea. În același timp, sucul de varză accelerează metabolismul şi împiedică asimilarea unor noi grăsimi nesănătoase.
Cataplasme cu varză
Varza crudă conţine unele substanţe care ajută la regenerarea ţesuturilor. Regenerează și plăgile iar leziunile de la nivelul pielii se vor vindeca mult mai repede cu ajutorul ei. Frunza de varză se spală, se usucă, se zdrobeşte uşor, cu ajutorul unei sticle sau a unui făcăleţ, după care se aplică pe rană, se prinde cu ajutorul unei feşe şi se lasă să acţioneze timp de mai multe ore, procedeul se reia de 2-3 ori pe zi.
Are acţiuni antiseptice, antiinflamatoare şi contribuie la cicatrizarea zonei cu probleme. Frunzele de varză mai pot fi folosite şi în cazul luxaţiilor şi entorselor. Acestea scad inflamaţia, relaxează zona, reduc durerea şi scurtează timpul de refacere a ligamentelor.
Zama de varza frate cel mai bun medicament din toate timpurile.
O pun pe nevastamea sa faca o varza maine! Poate ne dregem de toate boalele! :))
Foarte interesant articolul despre varza!
Mmmmm, ma duc sa iau de la obor si o rata!