Legi Universale din spiritualitatea indiană
Alergăm prin timp preocupaţi de anumite lucruri pe care le întoarcem pe toate feţele fără a ne întreba dacă ele reprezintă în acel moment cel mai important şi mai util lucru pentru noi. Adesea se despică firul în patru cu gândul că doar, doar o să fie ceea ce dorim. Lucrurile se vor aşeza cum vrem, dar rezultatul este cu totul altul pentru că ne pripim şi nu ţinem cont de legile universului.
Se discută peste tot despre elevarea spirituală, despre dezvoltarea personală şi multă lume încearcă să facă paşi importanţi în acest sens. Avem scrieri şi pilde din diverse culturi inclusiv din cea indiană.Voi prezenta câteva secvenţe din spiritualitatea indiană, care ne vor ajuta să ne reamintim adevăruri din lumea fiinţelor evoluate.
Spiritualitatea indiană are opt legi care stau la baza evoluţiei şi dezvoltării fiinţei umane.
„Persoanele pe care le întâlneşti sunt persoanele potrivite.”
Ai avut situaţii în care ai încercat să eviţi o persoană în sensul de a o ocoli, de a evita orice întâlnire cu ea dar ea apare mereu în viaţa ta când nici nu te aştepţi sau ea dispare, dar apare în viaţa ta altă persoană cu aceleaşi trăsături? Dacă da, e cazul să reflectezi mai mult, să zăboveşti puţin şi să te întrebi de ce atragi persoanele cu aceleaşi caracteristici, deşi nu îţi sunt pe plac.
Fiecare caz în parte constituie un prilej de a învăţa ceva, o lecţie de viaţă pe care Universul ţi-o oferă până când ţi-o însuşeşti, până când conştientizezi lecţia. O lecţie de viaţă poate să fie mai dură sau mai uşoară, în funcţie de gradul de evoluţie pe care îl ai. Acest lucru este valabil şi în cazul cuplurilor. Sunt situaţii în care cineva a divorţat din anumite motive, trăsăturile partenerei/partenerului nu-i convin, nu le poate accepta.
„Adevărata schimbare vine din interior”
Acea persoană se recăsătoreşte şi după ceva timp observă că are aceleaşi caracteristici ca în prima căsătorie. Se poate petrece acest aspect chiar şi la trei-patru şi mai multe căsătorii. Asta pentru că nu a fost conştientizată lecţia de viaţă.
Îmi amintesc crâmpeie din viaţa unui domn, care are la activ trei căsătorii. Povestea că la a doua căsătorie, a întâlnit aceleaşi metehne ale primei soţiei. Avea aceleaşi obiceiuri şi aceleaşi preocupări de bază ca la prima soție.
La a treia căsătorie, când credea că nu se mai repetă nimic, aşa i se părea, a avut tangenţă cu aceleaşi aspecte. Acest lucru i-a atras atenţia, a stat pe gânduri şi şi-a spus în sinea lui, că ceva nu e în regulă cu el. S-a consultat cu alte persoane, a apelat la consilieri şi după ce s-a aplecat asupra lucrului cu sine, a realizat că el trebuia să se schimbe nu soţiile. Și-a dat seama cât a greşit fiindcă nu a realizat mai devreme acest lucru.
„Persoanele din viața ta, sunt mentorii tăi”
Orice persoană care face parte din viaţa ta, din anturajul tău, nu vine întâmplător spre tine. Aceasta vine pentru ca tu să înveţi în preajma ei, vine să te ajute. Atâta timp cât nu îţi conştientizezi golurile şi nu te dezvolţi, vei atrage persoane cu aceleaşi caracteristici. Nu vorbim neaparat de defecte, s-ar putea ca doar tu să le consideri defecte, pentru că doreşti să schimbi realitatea. Eşti solicitat să îţi dezvolţi anumite atitudini, răbdarea, iertarea, acceptarea, înţelegerea, ajutorarea, modestia, etc.
,,Ceea ce ni se întâmplă este singurul lucru care ni se poate întâmpla.”
Întâmplările pot fi de multe feluri, pot fi legate de un job, de o afecţiune, de relaţionare, de o tranzacţie, de o afacere, etc. Nu te grăbi să critici, să blamezi, să te răzbuni, ci caută oportunitatea din spatele acestei întâmplări. Consideră că întâmplarea este punctul de pornire spre ceva mai bun, mai util. Întâmplarea este lecţia ta, pe care o înveţi şi pleci mai departe pe un drum potrivit ţie.
,,Orice moment în care se începe ceva, este momentul corect.”
Universul, cu inteligenţa lui, ştie ce este potrivit pentru fiecare, în fiecare moment. Degeaba lupţi din răsputeri să faci un lucru care nu se realizează nicicum. Acest lucru demonstrează de fapt, că ceea ce îți dorești, nu e potrivit pentru tine. Nu trebuie să te compari cu alţii, că ei au putut şi tu nu, pentru că tu eşti o altă entitate cu o altă misiune decât ei.
Nu e cazul să doreşti să faci ceva, doar fiindcă e la modă sau că face toată lumea. Lasă-i pe cei din jur să-şi vadă de treburile lor şi acceptă ce ţi se aşterne, fiindcă lucrurile merg de la sine. Poate chiar constaţi că dorinţa neîmplinită nu-ţi era de folos. Există un rost pentru toate, nu este întâmplător începutul şi sfârşitul unei activităţi. Nu este întâmplător ce ţi-e dat ţie şi nu altuia.
„Când ceva se termină, se termină.”
Se spune că orice sfârşit aduce un început. Începutul poate fi în a învăţa ceva nou, o altă treaptă în evoluţia ta, o altă activitate. Pot fi alte lecţii de viaţă, pentru că aceste lecţii le întâlnim cât trăim. Doar că aceste lecții se manifestă de fiecare dată raportat la gradul de evoluţie spirituală din acel moment.
Pentru unele persoane, despărţirile de prieteni, de cei care au decedat, de un animal de companie, reprezintă o tragedie. Acest lucru se întâmpla datorită ataşamentelor excesive şi dependenţei excesive pe care au dezvoltat-o. Fiecare despărţire, fiecare final al unei activităţi, aduce ceva nou în viaţa proprie. Aduce ceva care te implică în a progresa, a fi tu însuţi.
„Atașamentele fizice și materiale, crează pagube sentimentale”
Nu de puţine ori am auzit persoane văicărindu-se şi întrebându-se ce vor face ele dacă se despart de X care e foarte grav bolnav şi se ştie că se apropie de finalul vieţii. După decesul celui bolnav, persoana rămasă în viaţă nu acceptă acel sfârşit. Nu acceptă că s-a terminat o secvenţă din viaţa sa şi îşi complică existenţa. Ataşamentele şi dependenţele excesive încep să facă ravagii în propria viaţă.
„Viața merge mai departe”
Aşa se explică faptul că după decesul unuia dintre soţi, îşi doreşte şi celălalt moartea fară să realizeze că ceea ce face este un păcat. Dumnezeu ne-a dat viaţa să o trăim din plin nu să dorim scurtarea ei.
Aşa cum acceptăm un început, să acceptăm şi un sfârşit, pentru că ambele variante fac parte din evoluţia noastră spirituală. Nu piere lumea cu finalul unei activităţi, cu finalul unei relaţii. Evoluţia înseamnă schimbări, noutăţi, experienţe de viaţă şi teste pe care le trecem mai mult sau mai puţin bine.