Locașul nemuritorilor din Himalaya
Tibetul este una dintre cele mai frumoase si nealterate zone ale planetei. Această regiune îndepărtată atrage nu numai iubitorii de aventuri, ci şi acei călători care sunt ghidaţi de scopul de a găsi o semnificaţie mai profundă a existenţei în viata lor. „Înfipt” în mister şi foarte îndepărtat în trecut, Tibetul este încă în mare parte necunoscut şi nedescoperit. Ceea ce face ca această regiune, Himalaya, să fie mai interesantă. Sunt diferitele mituri şi legende asociate cu ea. Un astfel de mit a stârnit interesul multora, ducând la diverse dezbateri, investigaţii şi cărţi.
Oraşul paralel-camuflat
Se povesteşte despre Gyanganj că este locuinţa nemuritorilor, ascunsă într-o vale din Himalaya. I se mai zice şi Shambala, Shangri-La sau Siddhashram. Credincioşii locului spun că din acest regat ceresc, se dirijează destinul omenirii. Despre Gyanganj se crede, în general, că este un regat al unor fiinţe misterioase nemuritoare. Acestea stau ascunse de lume, dar posedă puterea de a o influenţa în diferite moduri subtile, atunci când este nevoie. Se spune că aşa-numitul oraş este bine camuflat. Acesta există într-o realitate paralelă, complet diferită, pentru a-l proteja de cartografierea modernă şi de sateliți.
Sursă de inspiraţie pentru scriitori şi scenarişti
Romanul lui James Hilton, „Lost Horizon”, despre împărăţia pierdută a lui Shangri-La şi serialul tv „Lost” au fost inspirate de legenda Shambalei. Shambala înseamnă un loc îndepărtat, frumos, imaginar în care viaţa se apropie de perfecţiune. În scripturile hinduse, precum „Valmiki Ramayan” şi „Mahabharat”, există referinţe la Gyanganj. Mai este cunoscut și sub denumirea de Siddhashram.
Există numeroase alte mărturii din trecutul oamenilor care au fost sau au experimentat prezenţa lui Gyanganj. Așa este și povestea unui ofiţer al armatei occidentale, dl. Farrel în 1942. Mai este și povestirea yoghinului indian Sri Shyama Charan Lahiri (cunoscută şi sub numele de Lahiri Mahashay). Aceasta a fost publicată în cartea „0 autobiografie a unui yoghin”, de Swami Yogananda.
Ţară pură, un regat fabulous
În budismul tibetan, Shambhala este un regat mitic ascuns undeva în Asia Centrală, o „Ţară pură, un regat fabulous”. Considerat un loc de linişte
şi fericire veşnică, Shambala este locul care, potrivit Tantra Kalachakra, poate fi văzut numai de cei care o merită. Unele texte vechi budiste dau instrucţiuni pentru a găsi Shambala, deşi instrucţiunile sunt obscure.
Se presupune că numai yoghinii împliniţi (iluminaţi) o vor găsi. Împărăţia este ascunsă în ceaţa munţilor Himalaya şi nu poate fi atinsă decât prin zborul peste ei cu ajutorul „siddhis” sau al puterilor spirituale. Chogyam Trungpa, un budist tibetan, a folosit numele „Shambala” pentru anumite învăţături, practici şi organizaţii, referindu-se la rădăcina bunătăţii şi aspiraţiei umane. În viziunea lui Trungpa, Shambhala are propria sa bază independentă în înţelepciunea umană, care nu aparţine Estului sau Occidentului, şi nici unei culturi sau religii.
Unde este situat?
Se spune că Gyanganj, tărâmul nemuritorilor, este poziţionat într-o vale izolată din Himalaya. Acest loc este cunoscut cu nume diferite precum Shangri-La, Siddhashram sau, cel mai des, Shambala. Cei care au studiat conceptul Gyanganj, spun că locul este un domeniu sfânt, unde se întocmeşte destinul tuturor. Ei menţionează un lucru important de reţinut şi anume, nu se poate accesa casa Gyanganj dacă nu suntem într-o conexiune karmică cu ea.
Cu toate acestea, conform legendelor, yetis sau fiinţele iluminate din Himalaya care locuiesc în această regiune misterioasă, sunt cunoscute pentru faptul că, din când în când, permite câte unui vizitator să pătrundă acolo şi să împărtăşească din înţelepciunea şi spiritul lor. Există numeroase legende despre regii şi sadhii care au pretins că i-au întâlnit pe aceşti nemuritori iluminaţi şi că ei le-au furnizat o cunoaştere secretă.
Budismul Tibetan
Călugării tibetani consideră că această regiune misterioasă este ascunsă într-un loc obscur din Asia Centrală. Foarte interesante sunt miturile budiste tibetane, care spun că atunci când lumea cade în prăpastie, unde e rost de răutate şi de război, cel de-al 25-lea conducător al Shambalei va apărea că să conducă Planeta Albastră într-o eră mai bună. În lume, se cunosc fapte uimitoare despre Gyanganj.
Doar yoghinii o găsesc. În unele dintre textele vechi budiste, există puţine instrucţiuni pentru a accesa Gyanganj. Cu toate acestea, direcţiile spre acest loc sunt de neînţeles. Se spune că doar yoghii iluminaţi pot ajunge acolo. Tărâmurile nu pot fi descoperite de sateliţii moderni şi de tehnicile de cartografiere. Se presupune că Gyanganj este camuflat în mod artistic într-o suprafaţă cu adevărat diferită de cea autentică, din acest motiv, Gyanganj nu poate fi descoperit niciodată de tehnologiile ştiinţifice moderne. Nu există nici un deces în Gyanganj. Conform credinţelor, nu există moarte, conştiinţa rămâne mereu în viaţă acolo.
Foarte interesant acest articol legat de asa zisii nemuritori din himalaya!
O sa ma apuc sa citesc iar Jules Verne!