Mandalele și beneficiile lor
A realiza o mandală este o arta, implică ştiinţă şi cunoaştere pecum şi dăruire. Cel care o realizează are o deschidere aparte spre aşa ceva. Există multiple forme de art-terapie care exprimă manifestările subconştientului și inconştientului precum si manifestări ale divinităţii. Mandalele fac parte din acest mod de exprimare. Această cunoaştere există din timpuri străvechi în toate culturile şi religiile de pe planeta Pământ. S-au conştientizat efectele benefice ale mandalelor pe multiple planuri.
Ce este mandala
Mandala este o modalitate de terapie prin artă, atât pentru cel care o desenează cât şi pentru cel care o foloseşte. Acest desen cuprinde elemente din geometria sacră (cercuri, triunghiuri, pătrate). Cuprinde şi tipare florale, plante, animale, zodii etc. Toate acestea sunt plasate în desen, într-o modalitate care oferă, prin energiile emise, armonie, linişte, pace şi vibraţii înalte pentru minte, corp şi spirit.
Mandala este un desen în preponderență în formă de cerc. Aceasta cuprinde în interior îmbinarea unor elemente sacre. Elementele au ajutat şi ajută la elevarea spirituală, la vindecare. Poate fi vorba şi despre un alt mod de comunicare cu Universul, la o altă percepţie despre lume. Acest desen, prin geometria sacră şi formele din natură, reprezintă limbajul Cosmosului.
Cu ajutorul acestui limbaj ajungem în propriul nostru centru, manifestându-se o deosebită linişte interioară. Asemenea mandale se regăsesc în toate culturile şi religiile. Acestea pot fi pe pereţii, pardoselele sau ferestrele (în vitralii) bisericilor, mănăstirilor, palatelor şi templelor. Pentru cel care o desenează este o adevărată terapie.
Mandala exprimă trăirile profunde şi subtile ale autorului, ajutându-l să se cunoască mai bine. Autorul devine mai receptiv la informaţiile primite din univers. Denumirea de mandală vine din limba sanscrită şi înseamnă „conţinător al esenţei sacre”.
Structura Mandalei
Îîn această art-terapie se respectă anumite principii, nu se realizează oricum şi oriunde. O mandală se calculează matematic folosindu-se şirul lui Leonardo Fibonacci. Acesta a fost un matematician italian care a trăit în secolul al XlII-lea, cunoscut şi ca Leonardo din Pisa. El a descoperit că tot ce exprimă viaţa pe Pământ se manifestă după anumite secvenţe prestabilite. Acestea sunt în formă de spirală şi se desfăşoară după şirul numerelor de mai jos: 0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144 etc.
Toată simbolistica şi formele folosite au la bază Numărul de Aur şi repezintă codul cosmic pentru această planetă Pământ. Mandala de Lumină, prin formele şi geometria sacră, redă limbajul Luminii. Este o adevărată transmiţătoare de informaţii. Structura unei mandale cuprinde Lotusul central, acesta simbolizează centrul fiinţei noastre, Palatul celest, simbolizând fiinţa noastră spirituală și Porţile prin care se parcurge Palatul Celest spre Lotusul Central (centrul fiinţei noastre).
În culturile lumi sunt mai multe modalităţi de realizare a mandalelor. Pot fi făcute pe duşumele, pe pereţi, pe diverse ţesături, incluse pe vestimentaţie, în ţesătura sau cusăturile unor costume populare, pe medalioane etc. În unele zone se desenează mandalele în nisip, ca apoi să fie spălate de ape, sugerând aspectul trecător al lumii materiale.
Imaginile reprezentate de mandale pot fi foarte variate. Pot fi parcuri şi alei radiale, fântâni circulare, obeliscuri, clădiri în formă circulară sau pătrată, imaginile OZN-urilor văzute pe cer, dispozitive sofisticate etc.
Efectele mandalelor
Noi, oamenii, suntem micro şi macrocosmos, suntem purtători ai codului cosmic. Mandalele activează acest cod ancestral în ADN-ul nostru, reprezentând moştenirea noastră ancestrală. Psihanalistul Carl Gustav Jung a redescoperit efectele mandalelor, le-a înţeles şi le-a explicat conform viziunii sale. Jung arată că mandala este o reprezentare a totalităţii Sinelui.
Aveți mai jos câteva modele de simboluri mandale din geometria sacră:
De asemenea, arată că energiile şi armonizarea din mandale ne atrag. Se realizează de fapt intrarea în rezonanţă cu vibraţiile lor energetice. Acestea acţionează puternic asupra zonelor adânci şi subtile din interiorul nostru. Jung a folosit în terapie desene simple şi spontane ale mandalelor. Acestea au avut efecte deosebite privind eliberarea şi trăirea conţinuturilor inconştientului colectiv.
Cele mai cunoscute mandale sunt Sri Yantra, Floarea Vietii, Cubul lui Metatron, Yin Yang, Steaua lui David (Hexagrama) sau Pentagrama (Pentaclu), folosite des în timpul meditaţiilor. Aceastea, prin elementele florale, geometrice şi celeste, atrag armonia, iubirea, prosperitatea, protecţia divină şi activează manifestările spirituale. Efectele unei mandale se simt şi după simpla privire a ei. O asemenea tangenţă cu o mandală duce la realizarea unor interconexiuni în creier.
În acest mod este ajutat omul să-şi perceapă propriul centru. O mandală are efecte utilizând-o sub diferite forme. Poate fi privită în timpul meditaţiei şi a altor activităţi spirituale, plasată pe o haină, purtată în geantă, punând pe ea diverse obiecte, ele se purifică şi se energizează. Apa dintr-un pahar, ţinut câteva minute pe o mandală, se purifică şi se restructurează. Formele sacre ale mandalei îi transmit informaţiile de vibraţie înaltă, iar cel care bea apa simte că liniştea şi pacea i-a inundat tot corpul.