Matematica, Limbajul Universal
Matematica este limbajul universal, susţin oamenii de ştiinţă. În urmă cu aproape 400 de ani, în „The Assayer”, Galileo scria: „Filozofia este scrisă în această carte măreaţă, Universul… Dar cartea este scrisă în limbajul matematicii”. El a fost mult mai mult decât un astronom, iar aceasta poate fi considerată aproape prima scriere despre metoda ştiinţifică.
Prezicerea haosului
Putem înţelege de ce ecuaţiile care descriu vremea sunt intrinseci, haotice. Astfel, putem face predicţii precise pe termen scurt, (aproximativ 24 de ore). Acestea devin din ce în ce mai nesigure pe parcursul zilelor. În mod similar, mecanica cuantică oferă o teorie în care ştim exact ce predicţii nu pot fi făcute cu precizie. Se pot calcula proprietăţile unui electron foarte precis, dar nu putem prezice ce va face un individ.
Uraganele sunt, în mod evident, evenimente imprevizibile şi nu putem anticipa când se va întâmpla unul din timp. Dar simplul fapt că nu putem prezice un eveniment cu precizie nu înseamnă că nu putem să-l descriem atunci când se întâmplă. Matematica se poate ocupa chiar şi de evenimente unice. Este în general acceptat că Universul a fost creat prin Big Bang şi există o teorie remarcabil de precisă în acest sens.
Această teorie s-a născut din observaţia că alte galaxii se îndepărtează de a noastră cu viteză mare în toate direcţiile. Asta ca şi cum toate galaxiile ar fi propulsate de o forţă explozivă străveche. Un preot belgian pe nume Geroges Lemaître a sugerat pentru prima dată teoria Big Bang-ului în anii 1920. Acesta a teoretizat că Universul a început de la un singur atom primordial.
Proiectarea sistemelor sociale
O mulţime de fenomene sociale, de la bursă, la revoluţii, nu se bazează pe o matematică predictivă precisă. Putem doar descrie ceea ce s-a întâmplat şi, într-o oarecare măsură să construim sisteme model. Deci, nu ar fi perfect să ne bazăm pe matematică şi în relaţiile personale? Dragostea poate fi de multe ori oarbă, dar relaţiile sunt cu siguranţă previzibile.
Marea majoritate dintre noi alegem parteneri din clasa noastră socială şi grupul nostru lingvistic. Nu este absolut nicio îndoială că odată ce toate datele sunt introduse într-un algoritm, putem stabili statistic cine va fi partenerul perfect. O mulţime de site-uri de întâlniri îşi câştigă banii prin algoritmi care pretind că sunt capabili să găsească potrivirea perfectă a partenerilor.
Un Univers care nu ar putea fi descris matematic ar trebui să fie fundamental iraţional şi nu doar imprevizibil. Doar pentru că o teorie este neplauzibilă nu înseamnă că nu am putea-o descrie matematic. Se pare că Universul, viaţa de zi cu zi, vremea, toate au la bază matematică, nu existăm fără ea.
Deci din big bang a apărut totul
Credeam că sînteți mai inteligenți
Acelasi principiu de big-bang se intampla la fiecare conceptie umana si nu numai, atunci cand spermatozoidul, principiul Yang sau masculinul, intalneste ovulul care reprezinta energia Yin feminina.