Misterul Megalitului din Yonaguni
În 1985, ghidul de scufundări Kihachiro Aratake, descoperea în largul coastei Yonaguni o structură misterioasă, enormă, ce semăna cu o piramidă în trepte.
Localizare
Yonaguni sau Dunan, este o insulă mică de 28 km2, situată la 125 km de Taiwan şi 127 km de Ishigaki. Aratake, care era și director al Asociaţiei de Turism din Yonaguni, facea în acea zi scufundări în căutarea unui loc bun de unde să poată observa rechinii ciocan.
Dar, în loc să întâlnească coralii obişnuiţi, rechini şi peşteri, ajunge în faţa unei structuri megalitice uriaşe. Aceasta părea să fi fost proiectată de mâna omului şi prevăzută cu terase uriaşe, întrerupte de trepte foarte mari unghiulare, şi de pereţi netezi. Structura are o lungime de peste 100 m şi o înălţime de 25 m.
Originea umană
Au fost găsite grupuri de hieroglife. Acest lucru indică faptul că cei care au construit misterioasa piramidă, au aparţinut unei civilizaţii extrem de avansate. Ceea ce îi intrigă pe cercetători, sunt dimensiunile unor trepte, prea mari pentru a fi întrebuinţate de oameni. Aratake credea că acestea aveau însă o altă întrebuinţare şi a atras atenţia asupra unui mormânt traditional aflat într-unul dintre cimitirele vechi din Yonaguni.
„Vedeţi treptele de pe fiecare parte a intrării, sunt foarte asemănătoare cu ceea ce am văzut în structură. Ele nu sunt folosite ca scări, dar toate mormintele din Yonaguni le au. Poate au altă semnificaţie pierdută, asociată cu monumentul scufundat.” Alţi cercetători susţin că aceste trepte pot fi erodate natural. Yonaguni este alcătuit din roci de gresie, care, de obicei, se rup drept şi se erodează cu uşurinţă.
Dr. Koremasa Tsuji de la Universitatea din Guam, crede că responsabilă pentru această structură din Yonaguni este mişcarea tectonică a plăcilor din regiune. Jacques Mayol a vizitat structuri subacvatice în întreaga lume, şi elimină teoria că monumentul este un fenomen natural.
Întrebat dacă crede că ar putea exista o legătură cu situl subacvatic pe care l-a studiat în Insulele Canare şi Bimini a răspuns: „A existat o rasă de oameni numită Cro-Magnon. Unele oase s-au găsit în Insulele Canare, unde aceştia sunt cunoscuţi la nivel local drept Guanşi. Dimensiunea medie a acestor oameni a fost de 2 metri. Aveau păr blond şi ochii albaştri şi erau foarte artistici. Teoria este că ar putea veni de pe un continent pierdut, probabil Atlantida”, explică Mayol.
Structură naturală sau mână omenească
Cercetările au început în 1996, fiind conduse de Prof. Masaaki Kimura, de la Universitatea Ryukyu, şeful Echipa de explorare a arheologiei subacvatice (UAET). Masaaki Kimura, profesor de geologie, declara într-un interviu acodat în septembrie 1999, că se putea vedea foarte uşor că erau constructii omeneşti. Aveau străzi, scări în unghi drept, cu găuri rotunde în stâncă, care păreau destinate introducerii stâlpilor de piatră.
Pe fundul mării, în Sud-Est şi în zonele înconjurătoare, au fost descoperite multe alte ruine. S-a descoperit și un cap uman, asemănător cu capetele Olmece sau Moai din Insula Paştelui. Este o dovată a faptului că uriaşa structură a fost făcută de mâna omului. De asemenea, prof. Kimura aduce şi alte dovezi care susţin teoria sa: „Primul este forma generală. Arată ca un castel sau o piramidă.
Seamănă cu un Castel din secolul XIV
Al doilea este că are o mulţime de trepte mici cu o înălţime de 20 cm, pe care o persoană nu le-ar fi putut folosi ca scară. Al treilea punct este că, există forme care sunt imposibil de format doar cu fenomene de eroziune, datorită valurilor. În al patrulea rând, există în fundal ceva ce seamănă ca un drum care nu are aproape niciun fragment de piatră. Acest lucru demonstrează că este puţin probabil să fie rodul acţiunilor naturale.
Şi ultimul punct este zidul de piatră care străjuieşte drumul.”Teoria lui Kimura este că structura din Yonaguni era în parte un castel şi în parte un templu. Privind la un model de scară asamblat de Kimura, după mai multe explorări ale sitului, apare o asemănare cu castelul din secolul al XIV-lea, din Okinawa. Asemănările cu castelul japonez Nakagusku includ zone de trepte cu mari terase plate.
Misterul rămâne nedescoperit
Un arc, care poate reprezenta o poartă de intrare, localizată pe partea de vest a monumentului. Mult mai adânc, găuri inexplicabile, situate pe o altă secţiune. În partea de sus a monumentului există o intrare care coboară, seamănând cu morminte funerare. Kimura afirmă că seamănă cu cele găsite în Coreea de Sud şi Japonia. Cercetătorul explică faptul că există trepte şi în partea de nord a monumentului.
Acţiunea valurilor nu ar fi putut forma latura opusă a monumentului. Cu ocazia lansării cărţii „Heavens Mirror”, Graham Hancock îl invită pe dr. Robert Schoch să-şi spună părerea despre originea naturală sau umană a structurilor. Dr. Schoch este de părere că structura este naturală, dar adaugă că nu a mai văzut asa ceva în trecut.
Unii geologi îl contrazic însă, ar putea fi vorba de o structură terraformată, naturală prin origine, al cărui aspect a fost îmbunătăţit de mână omenească. După 15 ani de cercetare, misterul structurii din Yonaguni rămâne nedescoperit.
Concluzii
Dacă ar fi un fenomen natural, ar fi spectaculos. Dar mai spectaculos ar fi dacă structura ar fi modelată de mâna omului, aşa cum mulţi cercetători înclină să creadă. Aceasta ne-ar aduce cu 12.000 de ani în urmă, când zona era deasupra nivelului mării, înainte de sfârşitul erei glaciare. Astfel, aceasta ar deveni cea mai veche structură construită de om, mai veche cu 7.000 de ani decât piramidele din Giza, atestând existenţa unei civilizaţii necunoscute.