Misterul Statuetelor Dogu
Japonia este considerată, prin impresionanta sa cultură, pământ de renaştere, mister şi speranţă. Istoria străveche şi glorioasă a Japoniei, a fost scrisă de un popor demn şi nesupus, mândru de tradiţiile sale. Japonia pământ spălat de apele mării şi ale timpului, se află la confluenţa vechiului cu noul, a faptelor cu repausul şi meditaţia. Din mulţimea de artefacte ciudate acumulate de muzeele şi colecţiile de artă ale lumii, se evidenţiază, prin originalitate şi inedit, enigmaticele statuete, din lut, Dogu.
Ce reprezintă?
Statuetele Dogu au fost descoperite prima dată într-o zonă muntoasă din provincia japoneză Aomori. Au fost mai apoi descoperite şi alte astfel de statuete pe întregul teritoriu al Japoniei. Exceptie a făcut Insula Okinawa, fiind predominante ca număr în partea de Est, decât în Vest. Dacă ar trebui să facem abstracţie de vechimea lor estimată a fi între 2.400 şi 16.000 de ani, aceste statuete, de mici dimensiuni, par a fi reprezentări ale unor indivizi aparţinând unor specii extraterestre.
Cu ochi bulbucaţi şi cu aspect de insectă, statuetele sunt reprezentate ca având combinezoane de zbor. Costumele, sunt dotate la rândul lor, cu tot felul de accesorii bizare de formă tubulară. Acestea au și căşti cu vizoare complexe ce par a fi adaptate călătoriilor spaţiale. Multe dintre aceste statuete au membrele toracice de mici dimensiuni, comparativ cu dimensiunile trunchiului şi ale craniului.
Nu se cunoaşte cauza pentru care multora dintre ele le lipsec membrele pelvine (picioarele). Statuetele dau în acest fel impresia privitorului, că ar levita sau că ar pluti antigravitaţional.
Statuete folosite în ritualuri sau reprezentări antropomorfice?
Statuetele Dogu sunt considerate de către unii istorici ca fiind obiecte de ritual, de tip şamanic sau de cult. Alții cred că sunt simple reprezentări antropomorfe ale unor populaţii „primitive”. În oricare dintre situații, statuetele Dogu îi uimesc şi astăzi pe amatorii de senzaţional şi teoria conspiraţiei. Aceste statuete sunt extraordinare prin fineţea şi acurateţea redării detaliilor precum şi prin naturaleţea atitudinii. Despre modul în care au fost executate aceste detalii, majoritatea specialiştilor în domeniu sunt dispuşi să accepte faptul că statuetele nu au putut fi realizate sau finisate utilizându-se doar simple unelte de piatră.
Jomon Venus
Un exemplu în acest sens, îl constituie statueta numită Jomon Venus. Aceasta are o înălţime de 27 cm şi o greutate de 2,14 kg. Statueta a fost descoperită în timpul săpăturilor arheologice efectuate în cursul anului 1986. S-a întâmplat în apropierea oraşului japonez Chino, pe muntele Krigamino. Muntele este parte a lanţului muntos Yatsugatake, la aproximativ 140 km Nord-Vest de Tokyo.
Statueta reprezintă o femeie stilizată cu abdomen voluminos şi atributele feminităţii proeminente. În contrast cu celelalte 20.000 de statuete Jomon Dogu, sparte sau incomplete, Jomon Venus a fost descoperită intactă. Descoperirea s-a făcut în situl arheologic de la Tanabatake, în contextul descoperirii a încă 149 de locuinţe. Dintre aceste locuințe, 146 datează din perioada istorică japoneză Jomon. Au fost descoperite şi alte vestigii funerare din obsidian.
Conştiente parcă de faptul că ocupă un loc important în tezaurul culturii universale, înscriindu-se în seria obiectelor care se regăsesc dincolo de viitorul, sau de trecutul perioadei istorice în care par să fie încadrate, statuetele Jomon Dogu continuă să ne privească şi astăzi la fel de enigmatic ca şi în urmă cu zeci de mii de ani, uimindu-ne permanent cu întrebările lor fară răspuns. Poate că în viitor cineva va reuşi să dezlege misterele din spatele acestor stauete şi ne va spune care a fost rolul lor, şi cine sunt „artiştii” care le-au făcut.