Nivelul PH-ului și sănătatea
Despre raportul alcalin-acid au vorbit specialiştii, mai ales în contextul detoxifierii organismului şi al prevenirii îmbolnăvirilor.
Cercetătorii au arătat importanţa alcalinizării corpului. Promotorul acestui concept, dr. Robert Young, a afirmat „Ne putem vindeca singuri schimbând mediul din interiorul corpului.” Se înţelege că sănătatea este întreţinută de alcalinitatea alimentelor şi lichidelor pe care le consumăm, de valenţele lor nutritive.
Echilibrul şi dezechilibrul pH-ului
Am întâlnit multe persoane care habar nu au ce este pH-ul, de ce are o importanţă foarte mare pentru organism. Probabil că în urma analizelor medicale de rutină prea puţin se vorbeşte despre valoarea pH-ului şi despre importanţa lui. Ph-ul este o abreviere pentru hidrogenul potenţial, se referă la concentraţia ionilor negativi de hidrogen. Cu cât alcalinitatea este mai mare, cu atât sângele este mai bogat în oxigen. Sângele mai sărac în oxigen şi mai acid reflectă o valoare scăzută a pH-ului. Acest lucru reprezintă un teren propice pentru dezvoltarea microbilor şi viruşilor.
Hrana și deșeurile rezultate
Hrana omului este bună sau mai puţin bună, raportată la cantitatea reziduurilor produse, de natură alcalină sau acidă. Acest aspect poate fi identificat prin intermediul pH-ului (potenţialul de hidrogen). Acesta se măsoară pe o scală de la 1 la 14. Fiecare cifră reflectă concentrarea ionilor negativi de hidrogen. Astfel că valoarea de 7, a fluidul testat, este neutră. Sub valoarea de 7 se reflectă mediul acid, iar valoarea peste 7 reprezintă mediul alcalin.
Cercetările arată că 99% din reziduurile rezultate, ca efect al alimentelor şi lichidelor consumate, sunt de natură acidă. Acest lucru este evidenţiat şi de pH-ul acid al urinei şi al pielii (transpiraţiei). Astfel că se acumulează deşeuri acide în exces iar organismul nu mai poate face faţă situaţiei. Urmează ca o parte din deşeuri, să fie eliminate prin piele, plămâni şi rinichi. Alte deșeuri, se depozitează pe ţesuturile prin care circulaţia sângelui este mai slabă: şolduri, muşchi, articulaţii, abdomen.
Deșeurile care nu sunt eliminate, crează probleme de sănătate
Deşeurile care nu se elimină se reflectă în nivelul acidului uric sau în colesterol. Se mai face simțit prin prezența pietrelor la rinichi sau la vezica biliară, fosfaţi, sulfaţi, acizii graşi saturați, etc. Acumulate în corp, îngreunează funcţionarea normală a organismului. Acestea mai dezvoltă și diferite anomalii precum: osteoporoza, reumatismul, guta, ateroscleroza, şi multe alte disfuncţii care influenţează şi procesul de îmbătrânire.
Corpul, în situații de criză, reglează o funcție vitală și dereglează altele
Când acidul este în exces el are influenţe negative foarte mari asupra corpului. Organismul fiind suprasolicitat, încearcă să caute un ajutor pentru a reuşi să neutralizeze acizii şi să-i elimine din corp. Ceea ce îl determină să îşi ia mineralele alcaline, (potasiu, calciu, sodiu, magneziu) din dantură, oase, păr, unghii şi din diferite organe vitale. Corpul găseşte această modalitate care este ca un „furt” de calciu din zonele care vor deveni demineralizate. Acestea vor avea deficit de calciu. Astfel se instalează osteoporoza, durerile articulare, cariile dentare şi multe alte probleme de sănătate. Aciditatea excesivă poate genera foarte multe boli precum şi multe forme cancerigene. Dezechilibrul pH-ului trebuie privit cu atenţie. Asta pentru a ajuta la diminuarea maladiilor, folosind alimentele şi lichidele care să regleze raportul alcalin-acid.
Acidoza metabolică
Este cunoscut faptul că aciditatea organismului creşte foarte repede, spre deosebire de alcalinitate care creşte mult mai greu. Cu cât aciditatea este mai mare, sistemul imunitar este mai afectat şi nu mai poate face faţă. Nu mai poate interveni pentru a echilibra starea organismului. Cercetătorii afirmă că un organism armonios are nevoie de un pH armonios, element esenţial pentru sănătatea omului. Dacă aciditatea este de durată mai mare, rezervele de minerale scad tot mai mult şi se accentuează fixarea acidă în articulaţii, în artere şi în membranele mucoaselor.
Problemele acidozei
S-a constatat că un procent foarte mare de oameni se confruntă cu acidoza metabolică. Asta datorită preponderenţei alimentelor ce produc aciditatea. Acest fapt duce la manifestarea şi instalarea mai multor maladii. Este vorba de constipaţie şi digestie incompletă, probleme ale colonului precum şi alte disfuncţii ale sistemului digestiv. Acestea fac ca toxicitatea şi aciditatea să fie tot mai mari, iar eliminarea reziduurilor să fie tot mai complicată. În acest fel este determinată creşterea acidozei, instalarea bacteriilor, ciupercilor, apariţia alergiilor. Pe parcurs se instalează obezitatea, oboseala cronică, diabetul şi alte maladii.
Echilibrul PH-ului, înseamnă de fapt, echilibrul principiilor dualității
Acidoza metabolică este foarte frecventă. Ea poate fi generată şi de mulţi factori externi cum ar fi sedentarismul, poluarea, lipsa odihnei, suprasolicitatea organismului, stresul, oboseala. Medicina chineză pune accent pe echilibrul între energiile Yin şi Yang. Se face referire la alimentele de natură Yin şi la alimentele de natură Yang. Altfel spus, avem echilibrul organismului în funcţie de ceea ce mâncăm. Să abordăm alimentele alcaline, care în cea mai mare parte sunt Yin, astfel vom putea echilibra pH-ul.
Acidoza metabolică poate fi înlăturată dacă se ţine cont de principiile sănătoase privind alimentaţia şi stilul de viaţă. Tratată cu neatenţie, acidoza va genera multe probleme de sănătate, care ulterior se vor ameliora mult mai greu.
Aveți mai jos câteva produse care vă pot readuce echilibrul:
Iată câteva din problemele generate de acidoza metabolică:
-instalarea osteoporozei, dureri articulare şi musculare, fracturi, dureri de oase;
-imunitate foarte scăzută şi îmbătrânirea prematură;
-pietre la rinichi şi probleme ale vezicii urinare;
-creşterea în greutate, obezitate şi diabet;
-probleme cardiovasculare şi comprimarea vaselor de sânge;
-instalarea oboselii cronice, deficitul de energie şi de vitalitate.
În acest context studiile au demonstrat că femeile cu acidoză cronică au un risc mult mai mare privind problemele osoase, spre deosebire de cele care ţin sub control pH-ul şi au alcalinitatea echilibrată. De asemenea, s-a confirmat că fracturile de şold şi de picioare sunt în directă corelaţie cu aciditatea foarte mare, ceea ce determină organismul să capteze calciul din oase pentru a echilibra pH-ul.