Numerele și felul în care ne guvernează viața
Din vremuri străvechi numerelor le-au fost atribuite semnificaţii mistice. Popoarele antice au dezvoltat o adevărată ştiinţă a numerelor, complet separată de semnificaţia lor matematică.
Vechile credinţe şi numărul 12
Corelarea credinţelor vechi, a numerelor cu literele alfabetului, a planetelor cu stelele, cu constelaţiile şi alte dimensiuni astronomice, a dus la adevărate predicţii şi a dezvoltat capacitatea unora de a citi viitorul. Orice număr în sine are propriul său simbol ocult. Numărul 12 are o importanţă deosebită în istorie şi religie. 12 este un cerc complet. Numărul 12 are o relaţie directă şi dependentă cu zodiacul si lunile anului, indiferent dacă au fost determinate de un calendar lunar sau solar.
Duzina, separearea zilei şi a nopţii în 12 ore şi a anului în 12 luni este o rămăşiţă a sistemului de numerotare preistoric, Dozen. Preoţii şi astronomii sumerieni au fost primii care au împărţit anul în unităţi mai mici. Fiecare an avea 12 luni cu câte 30 de zile, iar ziua era împărţită în 12 unităţi ce se numeau Danna. Din anul 2400 î.Hr, anul solar era împărţit în 360 de zile, 12 luni a câte 30 zile, lucru reflectat şi în calendarul babilonian.
Abia regele Hammurabi (1955-1913 Î.Hr.) a impus uniformizarea calendarului şi lunile au căpătat nume. Putem spune acum că cerul a fost împărţit în 12 porţiuni ca şi lunile anului, reflectând mişcarea anuală a corpurilor cereşti. În toate civilizaţiile şi credinţele, numărul 12 are o anumită semnificaţie în mitologia norvegiană. Odin era aşezat pe un scaun şi avea în jurul lui 12 fii. Jainii din India antică au împărţit timpul în 12 segmente.
Zoroastrienii aveau 12 comandanţi pe latura luminii. În iudaism, se face des referire la cele 12 triburi ale lui Israel. Grecii au imaginat 12 zei pe muntele Olimp, creştinii cred că Mântuitorul a avut 12 discipoli. La chemarea lui Buddha s-au prezentat 12 animale și au fost trecute în ordinea sosirii în zodiacul chinezesc.
Numărul 12 în religiile Pământului
Numărul 12 este important în numerologie, deoarece semnifică finalizarea, aparţine semnului Peşti. Despre semnul peștilor se ştie că este un semn spiritual care este în contact permanent cu energiile universului. Ismael întâiul născut al lui Avraam, a avut 12 fii, la Cina cea de Taină Iisus Christos rupe 12 pâini. Mohamed a trimis în lume 12 discipoli pentru a-i răspândi credinţa. Confucius a avut alături 12 învăţaţi.
În religia islamică sunt 12 imami (lideri spirituali). 189 de ori, regatul ceresc al lui Dumnezeu are 12 porţi păzite de 12 îngeri. Fecioara Maria a fost trimisă la templu la vârsta de 3 ani şi a rămas până la 12 ani, Vechiul Testament a fost scris de 12 profeţi.
Drapelul Uniunii Europene
Steagul are 12 stele, acest lucru nu are nimic de-a face cu numărul de ţări membre. A fost ales pentru simbolismul pe care îl reprezintă. Simbolismul se regăseşte în culturile şi religiile din întreaga Europă şi este numărul străvechi al perfecţiunii. Numărul 12 este rezultatul înmulţirii 4×3, 4 elemente, 4 puncte cardinale, 3 fiind numărul sacru al lui Dumnezeu.