Reiki și restabilirea echilibrului
Reiki este un proces de vindecare prin energie, care îşi are originea în Tibet şi Japonia. Cuvântul Reiki înseamnă „energie universală a vieţii”. Reiki a fost redescoperit în Japonia în secolul al XIX-lea de dr. Mikao Usui.
Istoric
La începutul anilor 1920, Usui a făcut o practică de meditaţie de 21 de zile pe Muntele Kurama, de lângă Kyoto. Aceasta este o practică numită disciplina rugăciunii şi a postului. Credinţa comună spune că în aceste 21 de zile, Usui a dezvoltat Reiki. Procesul de vindecare Reiki funcţionează prin punerea mâinilor pe diferite părţi ale corpului, centre de energie, dând astfel energie vitală pentru toate organele. În timpul sesiunilor de Reiki, practicantul nu-şi foloseşte propria energie, ci servește ca un canal și directionează energia universală către receptor, cu ajutorul mâinilor. Reiki oferă vindecare prin aducerea armoniei şi echilibrului fizic, emoţional, mental şi spiritual în organism.
Forţa universală a vieţii
Se crede că scopul învăţăturilor lui Usui a fost acela de a oferi o metodă pentru ca elevii să realizeze legătura cu energia „forţei universale a vieţii”, care să-i ajute în dezvoltarea lor de sine. Ceea ce diferenţiază învăţăturile lui Usui de alte metode practice de vindecare este folosirea „reiju” sau a iniţierii, pentru a le reaminti cursanţilor de legătura lor spirituală. Se pare că toţi elevii lui Usui au primit de la maestru cele cinci principii de viaţă. Nu pare să fi existat o distincție între clienţi și studenţi la început, deşi acest lucru s-ar putea să se fi schimbat la un moment dat. Oamenii au început să vină la Mikao Usui pentru scopuri diferite, unii pentru vindecare şi alţii pentru învăţăturile sale spirituale.
Principiile Reiki
Reiki are puţine lucruri de învăţat şi toate par să fie esenţiale, însă cel mai important aspect îl reprezintă practica Principiilor Reiki (Gokai). În timp ce Mikao Usui înainta pe calea cunoaşterii de sine, a găsit o versiune a acestor principii în cartea „Kenzen no Genri” (Principiile sănătăţii), scrisă de Dr. Suzuki Bizan, un vindecător cu mâinile, al acelor vremuri. Cartea a fost publicată în martie 1914, iar maestrul Usui a rezonat cu principiile care l-au călăuzit. Versurile care au stat la baza principiilor Reiki, preluate din cartea dr. Bizan Suzuki, sunt: Kyo-dakewa Okorazu: Azi să nu mă supăr; Osorezu: Să nu-mi fie frică; Shojiki-ni: Să fiu cinstit şi corect; Shokumu-wo Hagemi: Să-mi fac datoria; Hito-ni Shinsetsu-ni: Să fiu bun cu cei din jur.