Secretele și Beneficiile Chihlimbarului
Această fascinantă materie, produsă de conifere acum câteva milioane de ani în condiţii speciale de presiune şi temperatură provine ca denumire din arabă: „al anbar” adică auriu.
“Afirmă-ţi personalitatea, trăieşte, impune-te, iubeşte, fii mândru de tine!” -> mesajul Chihlimbarului
Povestea chihlimbarului
La o simplă cercetare, se poate constata că această substanţă solidă, diferit colorată, nu este o piatră ornamentală obişnuită. Este, pur şi simplu, o sevă de copac. Este o răşină fosilizată, de-a lungul existenţei sale de zeci de milioane de ani. Această Perlă a Nordului a fost una dintre primele substanţe folosite în scopul de a împodobi persoane, obiecte din lemn, metal sau sticlă.
De-a lungul existenţei sale, chihlimbarul a fost utilizat frecvent ca talisman şi amulete în Antica Eladă. De asemenea, trebuie precizat că, această aşa zisă piatră, are o duritate foarte mică. Este foarte uşor de modelat, de gravat şi de montat. Prin excelenţă, chihlimbarul a fost folosit mult timp, pentru obiectele de cult. După aceea, a devenit o podoabă deosebit de apreciată.
Chihlimbarul electron
După greci, romanii au apreciat în mod deosebit chihlimbarul numindu-l, pe bună dreptate, succinum. Este considerat a fi seva unui conifer. Cu timpul s-a constatat că prin aprindere, această răşină se încarcă electric. Acest fapt i-a determinat pe greci să o denumească electron. În structura sa, chihlimbarul poate cuprinde fosile ale unor insecte, alge, muşchi, ace de brad, mai rar broaşte ori şopârle minuscule. Uneori, toate aceste incluziuni la care se adaugă chiar şi bulele de aer pot da un aspect tulbure, translucid.
Mituri şi legende
Tradiţia popoarelor baltice, precizează că în zilele de sărbătoare, chihlimbarul era aruncat în foc ca să umple locuinţa cu arome divine, protectoare. În tradiţia lituaniană, chihlimbarul era denumit gintaras şi era considerat ca protector eficient în faţa bolilor. Deseori, din chihlimbar s-au confecţionat diferite obiecte, de o deosebită măiestrie artistică. Obiecte descoperite în mormintele faraonilor, etruscilor, indienilor, cât şi pe teritoriile Mesopotamiei. Au fost descoperite și în Danemarca, Marea Britanie, precum şi în toată zona Mării Baltice.
De reţinut rămâne şi faptul că această piatră era folosită şi la operaţiunea de mumificare. Pentru calităţile sale protectoare uneori se pisa şi se punea şi la temelia caselor ce urmau a fi construite, pentru a fi ferite de spiritele rele.
Multiplele utilizări ale chihlimbarului
Spre exemplu, în perioada Greciei Antice, când proprietăţile chihlimbarului erau cunoscute deja, acesta era folosit la recuperarea forţelor sportivilor participanţi la diferite întreceri sportive, ce presupuneau un consum mare de energie. Din alt punct de vedere, în Japonia si China, sunt căutate chiar si în zilele noastre salbele din chihlimbar roşu, numit şi Sângele Dragonului. Acest chihlimbar roșu este benefic pentru echilibrul mental. În zona Arhangelsk, de pe teritoriul Rusiei, mamele noilor născuţi purtau o salbă destul de grea din chihlimbar, pentru protecţia micuţilor în faţa spiritelor rele.
S-a dovedit faptul că, cu cât masa chihlimbarului este mai mare, cu atât câmpul energetic al acestuia este mai mare şi deci mai benefic celor ce îl au asupra lor.
Menirea şi beneficiile chihlimbarului
Se precizeză în literatura de specialitate, faptul că Soarele guvernează aceste cristale. La rândul lor, cristalele intră în relaţie, în rezonanţă cu personalitatea individului. Îi conferă acestuia energia de a se manifesta cu mai multă încredere. Mărește creativitatea și alimentarea energetică profundă. Contribuie deseori, la descoperirea talentelor personale.
Aceste fascinante perle ale pădurilor, stimulează acţiunea, conferă permanent protecţie şi puterea de a reuşi în viaţă. Sunt menite să atragă succesul, afirmarea, reuşita, norocul, şansa şi puterea vitalităţii. De asemenea, acestea scot la iveală personalitatea, ajutând la manifestarea plenară a propriei individualităţi. Alungă în acelaşi timp, neîncrederea şi timiditatea. Ajută la ieşirea din anonimat pentru a arăta lumii adevărata valoare personală. Conferă, totodată, strălucire şi unicitate celui care le poartă.
Chihlimbarul are o largă răspândire în întreaga lume
Fiind localizat în rocile de vârstă Cretacică, acesta se întâlneşte în zona Mării Baltice. Există cu o pondere de 90% din resursele mondiale, situate mai ales pe coasta Poloniei. Pe ţărmurile Poloniei bucăţile de chihlimbar sunt dislocate din roca gazdă de valurile mării şi aruncate pe ţărm. După aceea, cu uşurinţă sunt colectate. În alte părţi ale lumii, acestea sunt extrase din cariere miniere şi diverse alte galerii la preţuri mult mai ridicate. Alte zone de exploatare a chihlimbarului sunt localizate în Republica Dominicană, Mexic, Franţa, Spania, Canada, România, Norvegia, Danemarca, Germania, Birmania si Italia.
România are un muzeu al chihlimbarului
Pe teritoriul ţării noastre, chihlimbarul se poate găsi în apropierea localităţii Olăneşti, judeţul Vâlcea. Se mai găsește şi pe Valea Sibiciului, judeţul Buzău. Trebuie precizat că pe raza comunei Colţi, Buzău, se află Muzeul Chihlimbarului. Acolo poate fi vizionată una din cele mai valoroase colecţii din lume. Printre alte exponate, la Colţi, se află expusă o bucată brută de chihlimbar cântărind 1,857 kg.
În exploatările de la Colţi, chihlimbarul denumit Rumanit, apare intercalat între straturi subţiri. Este din ce în ce mai dificil de găsit din cauza exploatării industriale. Chihlimbarul din această zonă a României prezintă o gamă largă de culori. Sunt culori de la negru-opac la negru-verde, negru-galben, maro și galben strălucitor. Uneori prezintă şi fosile prinse în conţinut, cu o vârstă estimată la peste 50-60 miloane de ani.
Această gamă diversificată de chihlimbar provine de la mai multe specii de pin, în special de la Pinus succinifera.