Simboluri Sacre Hinduse
Hinduismul este un curent religios bogat în simboluri. Există o varietate de simboluri sacre antice care reprezintă filosofii, învăţături, zei şi zeiţe. Multe dintre simbolurile indiene sunt legate de secretele cosmosului şi de misterele timpului, cum ar fi fluxul evenimentelor trecute, prezente şi viitoare. Vom examina unele dintre cele mai sacre și semnificative simboluri indiene vechi și vom arunca o privire asupra semnificaţiei din spatele lor.
Kalachakra
Kalachakra sau Roata ori Cercul timpului și al Norocului, este simbolul universal al budismului. Reprezintă învătătura lui Buddha si creaţia perfectă. Cele 8 spiţe ale roţii Kalachakra marchează cele 8 direcţii în timp. Fiecare este condusă de o divinitate care are o calitate unică. Acest simbol puternic, conferă vindecare, pace şi noroc, tuturor fiinţelor de pe această planetă şi planetei însăşi.
Este de asemenea, o reprezentare a palatului cu cinci etaje a divinităţii Kalachakra, în care trăiesc 722 de zeităţi. Kala sau timpul nu este liniar, ci reprezintă fluxul tuturor evenimentelor, trecut, prezent, viitor. Chakra sau roata, nu are nici un început și nici sfârşit.
Aum
Aum sau OM, simbolizează Universul și realitatea ultimă. Este cel mai important simbol hindus. La începutul creaţiei, din pustiu a apărut o silabă formată din trei litere A-U-M, adesea interpretate ca OM. AUM este considerat sunetul original care s-a auzit pentru prima oară în universul creat. Este mantra rădăcinii. Mantra este un cuvânt cu o mare putere energetică, de obicei o combinaţie de silabe.
Este folosită ca invocaţie, rugăciune, recitată tare şi în mod repetat. MAN înseamnă suflet, minte şi TRA, protejaţi, conduceţi. Cea mai importantă mantră este AUM. Se consideră că AUM reprezintă cele trei aspecte ale lui Dumnezeu: Brahma (A), Vishnu (U) si Shiva (M).
Ganesha
Ganesha reprezintă puterile care se află în interiorul fiecărei fiinţe umane. El este fiul lui Shiva și a lui Parvati, purtător a mai multor simboluri. Fiecare simbol asociat cu zeul hindus cu cap de elefant este un memento pentru a manifesta puterile deţinute în fiecare fiinţă umană. Ganesha este Stăpânul Obstacolelor și Domnitorul Dharmelor, patronul cărţilor de învățătură și știință, al scrisului, al scribilor, al educaţiei și studiului. Ganesha îndrumă karma prin crearea și înlăturarea obstacolelor din calea omului. Omul caută permisiunea şi binecuvântările sale în activităţile în care este implicat.
Copacul Banyan sau Copacul Vieții
Este unul dintre cei mai adoraţi copaci din India şi este plantat în faţa templelor. Simbolizează hinduismul, longevitatea, fertilitatea şi reprezintă creatorul divin, Brahma. Este unul dintre cei mai veneraţi copaci din India. Rădăcinile sale se întind în toate direcţiile. Îşi întinde umbra asupra unui teritoriu vast şi se spune că Shiva (Salcia tăcută) şi Rishis, se aflau sub umbra lui pentru a căuta iluminarea.
Simbolizează personalitatea conducătorilor binevoitori sau a celor care se îngrijesc de familiile lor. Tulpina copacului este căminul zeilor şi al spiritelor. Este menţionat în scripturi ca un Copac al nemuririi și de aceea este interzisă tăierea lui.
Sri Yantra
Sri Yantra sau Sri Chakra, face parte din geometria sacră folosită de mii de ani. Este o formă complexă pentru închinare, devoţiune si meditație. Originea sa este necunoscută. Se caracterizează prin 9 triunghiuri intersectate care radiază dintr-un punct central. Cele 4 triunghiuri verticale reprezintă partea masculină sau Shiva, iar cele 5 triunghiuri inversate reprezintă mama divină sau Shakti.
Cele 9 triunghiuri formează 43 de triunghiuri mici, fiecare având o divinitate prezidată, asociată cu anumite aspecte ale existenței. În forma 3D, Sri Yantra reprezintă Muntele Meru. Este muntele cosmic din centrul universului și se crede că este și unitatea tuturor lucrurilor din cosmos. În alte situații, este considerat un loc de călătorie spirituală. Este o reprezentare a Universului la nivel macrocosmic şi al corpului uman, interconectate la nivel microcosmic, fiecare dintre circuite corespunde unei chakre a corpului.
Shiva Nataraja
Nataraja este o reprezentare populară a zeului hindus Shiva, dansând. Acest avatar este un mesaj în sensul că ignoranţa poate fi depăşită prin cunoaştere, muzică şi dans. În mod obişnuit cunoscut ca un zeu furios, un zeu al distrugerii, Shiva este, de asemenea, Domnul dansatorilor. Dansul fericirii lui, pe un cerc de flăcări, înseamnă crearea şi distrugerea cosmosului în ciclul etern al regenerării. Nataraja, în sanscrită, înseamnă Regele Dansului.
Această reprezentare a lui Shiva, datează din peroada anilor 907-1279. Shiva se echilibrează cu un picior pe Apasmara, un demon pitic, simbol al întunericului şi ignoranţei. Celălalt picior ridicat, reprezintă eliberarea de rele. Mâna dreaptă de sus, ţine un tambur care simbolizează creaţia și scoate primele sunete ale creaţiei. Cu mâna dreaptă inferioară, face gestul abhayamudra care îndepărtează frica. Mâna stângă de sus îl susţine pe Agni, focul care va distruge universul, distrugerea cosmică. Stânga inferioară indică piciorul ridicat, în timp ce mâna dreaptă inferioară face un gest de protecţie.
Aveți mai jos câteva exemple de produse cu simbolurile descrise mai sus: