Vrăjitorii din mitologia românească
Conform dicţionarului limbii române, solomonarul este un „magician”, care după credinţele populare, are puterea de a provoca sau stăpâni anumite fenomene naturale (ploaie, grindină, etc.): prin generalizare, “vrăjitor”. Totuşi, această definiţie nu acoperă toată paleta semantică a termenului, solomonarul fiind un actant mult mai complex.
Solomonarii stăpâneau natura
Deţinând noţiuni de astronomie, solomonarii ştiau să facă şi calendare, puteau prevesti vremea, citeau în stele şi stăpâneau furtunile, ploile şi grindina. Termenul de „solomonar” poate defini un vrăjitor din mitologia tradiţională românească, un magician, un înţelept, un astronom sau un astrolog.
Conform basmelor ţărăneşti, ei călătoreau pe balauri şi aduceau grindina. Învăţătura lor era numită „solomonie” şi se referea în principal, la un tip de magie meteorologică. În timp, termenul a evoluat ajungându-se la constituirea unei palete semantice mult mai bogate. În sine, termenul de „solomonar”, vine de la binecunoscutul rege biblic Solomon, care putea controla demonii, adăugându-se sufixul de agent „-ar”.
Solomon, protectorul Solomonarilor
Cum fuseseră supuşi unor puternice persecuţii, magicienii populari au vrut să se plaseze astfel, sub protecţia spirituală a regelui biblic. În acest fel, ei erau apăraţi de pericolul de a fi consideraţi eretici. Varianta feminină a solomonarului este solomonariţa.
Tipuri de solomonari
Există mai multe tipuri de solomonari. Gonitorul sau izgonitorul de nori este cel specializat pe magia norilor. În timp ce solomonarii erau specializaţi în magia meteorologică, gonitorii de nori erau acei actanţi nespecializaţi, care alungau norii. Acest lucru era realizat prin nişte proceduri cunoscute de toată comunitatea.
O modalitate de a realiza acest lucru, o reprezenta înfigerea toporului în pământ, afară, înaintea uşii. Deci, toţi cei care gonesc norii prin vrăji pot fi denumiţi „gonitori de nori”. Pe lângă gheţar şi pietrar, un alt tip de solomonar este grindinarul. Acesta poartă grindină, şi asemenea solomonarului, el deţine o carte de vrăji din care citeşte în momentul în care acţionează în plan magic.
Solomonarii puteau alunga sau chema grindina
Oamenii grindinari îşi folosesc magia pentru a aduce gheaţă. Un alt tip de solomonar care poartă gheaţă este zgrabuntaşul. Acesta era întâlnit în Sălaj, Cluj, Alba şi Bihor. Termenul are mai multe variante cum ar fi „sgrabuntaş” sau „grabuntaş”. Termenul vine de la substantivul „zgrăbunţă” plus sufixul „-aş”. În acest context, „zgrăbunţă” este un regionalism ce defineşte o „grăunţă”.
Astfel, zgrăbunţele sunt grăunţele de gheaţă aduse prin magie de gheţari, pietrari şi grindinari. Un ultim tip de solomonar ce va fi prezentat aici, este zgriminteşul. Întâlnit în Alba, Cluj şi Sălaj, termenul mai are variantele de „gremintieş”, „grimintieş”, „zgrimintieş” şi „zgrimnicea”. De asemenea, termenul poate fi utilizat şi fară litera iniţială „z”. Un zgriminteş se poate răzbuna pe cineva care i-a greşit aducând grindina.
Acest tip de solomonar deţine şi un fel de bâtă cu care poate face semn pentru a se împrăştia norii. Conform credinţelor populare, zgriminteşii au mare putere. Un astfel de solomonar doarme în şură şi umblă numai pe streaşină. El nu intra în casele oamenilor, dar putea zbura pe balaur, dându-i porunci acestuia.
Mai jos vă puteți delecta cu documentarul realizat de Mihai Gruia Sandu – SOLOMONARII: