Talismane, Amulete și Pandantive Mistice Sacre
Un talisman este un obiect cu puteri religioase sau magice. Talismanele sunt menite să protejeze, să vindece sau să echilibreze energetic oamenii pentru care sunt făcute. Talismanele sunt adesea obiecte portabile ca și pandantive, purtate într-o varietate de moduri, sau pot fi instalate şi în arhitectură. Talismanele sunt strâns legate de amulete, îndeplinind multe dintre aceleaşi roluri.
O diferenţă cheie este în forma şi materialitatea lor. Talismanele iau adesea forma unor obiecte (de exemplu, îmbrăcăminte, arme sau pergamente) care sunt inscripţionate cu texte magice. Talismanele sunt folosite pentru o gamă largă de funcţii, cum ar fi protecţia personală a purtătorului, a celor dragi sau a bunurilor. Pot ajuta la fertilitate şi ajută la producţia agricolă.
Pregătirea talismanelor
Conform practicilor talismanice, sunt unele talismane cu trăsături și asocieri magice. Acestea pot include culori, mirosuri, simboluri şi modele de figurine. Ingredientele menționate sunt integrate în crearea unui talisman. Acest lucru se face în plus faţă de simbolismul planetar sau elementar ales. Cu toate acestea, trebuie folosite în armonie cu forţa elementară sau planetară.
De asemenea, este posibil să adăugaţi o notă personală talismanului. Se poate include un vers, inscripţie sau model care are o semnificaţie specială. Aceste inscripţii pot fi sigiluri (embleme magice), versete biblice sau sonete. Este musai să existe o legătura și să fie în armonie cu scopul original al talismanului.
Islam
În islam, invocaţiile și rugăciunile impregnate cu versete coranice sunt „ingrediente” esenţiale ale remediilor. Acestea sunt propuse în tratatele de medicină profetică. Talismanele ar putea fi făcute dintr-o selecţie diversă de obiecte. Orice, de la o mărgea la o relicvă sfântă şi la un desen, ar putea fi înzestrat cu proprietăţi talismanice.
Pentru a invoca aceste proprietăţi, talismanele ar putea fi inscripţionate cu numele unor figuri sfinte. Acestea pot fi, Dumnezeu, îngeri, sfinţi şi jinni, precum şi versete din Coran şi chiar simboluri astrologice. Matematicianul abbasid din secolul al X-lea, Thabit ibn Qurra, a fost considerat a fi un expert în talismane. Într-unul dintre textele sale despre talismane, a scris: „Cea mai nobilă parte a astronomiei este știința talismanelor”.
Potrivit traducătorului din secolul al XII-lea, loan de Sevilla, şi versiunea lui Limia a textului arab al lui ibn Qurra, „De imaginibus”, el a văzut că talismanele și astronomia sunt mai importante pentru dobândirea înţelepciunii sau decât studiile de geometrie şi filozofie. Horoscopul naşterii cuiva ar putea fi, de asemenea, un factor în eficacitatea talismanelor.
Purtătorul talismanului nu poate avea nicio îndoială legat de eficacitatea acestuia, altfel talismanul lui va fi neputincios. Un exemplu despre cum să faci un talisman de dragoste conform cărţii lui Thabit ibn Qurra este următorul: „În primul rând, trebuie să te asiguri că este momentul astrologic corect. Este necesar pentru a îndeplini acest ritual, deoarece este al unsprezecelea loc, sau casă, care este legat de prietenie”.
Medicina medievală europeană
Lea Olsan scrie despre utilizarea amuletelor și a talismanelor, așa cum a fost prescrisă de medicii din perioada medievală. Ea notează că folosirea unor astfel de incantații și rugăciuni a fost „rar un tratament de alegere”. Asta deoarece astfel de tratamente nu puteau fi justificate în mod corespunzător în domeniul învăţăturilor medicale ale lui Galen.
Cu toate acestea, utilizarea lor a fost considerată de obicei acceptabilă. Referirile la amulete erau frecvente în literatura medicală medievală. De exemplu, un cunoscut medic medieval, Gilbertus, scrie despre necesitatea folosirii unui talisman pentru a asigura conceperea unui copil.
Hermetica pseudo-aristotelică
O serie de texte arabe strâns legate, atribuite lui Hermes Trismegistus şi datând probabil din secolul al IX-lea, explorează conceptul de ruhaniyyat. Asta înseamnă îngerii din forţa / tărâmul spiritual din lumea naturală şi cum un individ poate avea acces la acele forţe. Corespondenţa dintre Alexandru cel Mare şi Aristotel explorează o varietate de instrucţiuni despre cum să exploatezi aceste forţe.
O poți face printr-un talisman, amestecuri, amulete şi multe altele, care sunt fiecare folosite pentru un scop desemnat. Datele acestor texte sunt însă necunoscute, ele au stat la baza multor practici mistice în lumea medievală islamică. Textul pseudo-aristotelian „Sirr al-Asrar” oferă mai multe instrucţiuni în mod specific cu „talismanul regilor”, care ţine la distanţă răul.
Se spune că, atunci când există anumite semne astrologice, o piatră roşie de rubin ar trebui să fie sculptată într-o zi de joi. Pe piatră trebuie să figureze un bărbat cu aripi şi o coroană călare pe un leu cu un steag, în timp ce alţi şase bărbaţi se înclină sub mâinile lui.
Sigiliul lui Solomon este cunoscut şi sub numele de triunghi întreţesut. Este un alt talisman și amuletă antică care a fost folosită în mod obişnuit în mai multe religii. Cunoscută a fi emblema prin care regele Solomon a condus Genii, ea nu ar fi putut avea originea de la el. Sigiliul lui Solomon mai este numit și Steaua lui David, Scutul lui David sau Maghen David.
Ca talisman, se credea că este atotputernic, simbolul ideal al absolutului. Era purtat pentru protecţie împotriva tuturor deceselor, ameninţărilor şi necazurilor. Era și este folosit pentru a-şi proteja purtătorul de orice rău. În constituirea sa, triunghiul cu vârful în sus reprezintă binele, iar triunghiul cu vârful în jos, răul. Reprezintă de asemenea focul și apa, masculinul și femininul, plusul și minusul, Soarele și Luna.
Triunghiul cu vârful în sus era tipic Trinităţii, figuri care apar în mai multe religii. În India, China şi Japonia, cele trei unghiuri ale sale reprezintă Brahma, Vishnu şi Shiva. Cei trei fiind Creatorul, Conservatorul şi Distrugătorul sau Regeneratorul. În Egiptul Antic, a reprezentat zeitățile Osiris, Isis si Horus. În creştinism, a reprezentat Sfânta Treime.
Dualitatea contrariilor și trinitatea părților
În ansamblu, reprezintă elementele focului şi spiritului, compuse din cele trei virtuţi (dragoste, adevăr şi înţelepciune). Triunghiul cu vârful în jos simbolizează elementul apei şi lumea materială. Mai reprezintă și cei trei duşmani ai sufletului: lumea, carnea, Diavolul şi păcatele carnale, invidia, ura şi răutatea.
Prin urmare, cele două triunghiuri împletite reprezintă victoria spiritului asupra materiei. Primele culte care au folosit acest simbol credeau că Sigiliul lui Solomon era un talisman şi amuletă atotputernică. Când este folosit fie cu o Cruce a lui Tau, fie cu Yodh-ul ebraic, fie cu Crux Ansata egipteană în centru puterea acestuia se amplifică.
Aveți mai jos câteva modele de amulete sub formă de pandantive:
Svastica
Svastica este unul dintre cele mai vechi şi mai răspândite talismane cunoscute. Poate fi urmărit încă din Epoca de Piatră şi a fost găsit incrustat pe uneltele de piatră ale acestei epoci. Poate fi găsit în toate părţile Lumii Vechi şi Noi şi pe cele mai vechi ruine. În ciuda afirmaţiei unor scriitori că a fost folosit de egipteni, există puţine dovezi care să sugereze că l-au folosit.
Nu a fost găsit printre rămăşiţele egiptenilor. Ambele forme, cu braţele întoarse la stânga şi la dreapta, par la fel de comune. Pe pereţii de piatră ai peşterilor budiste din India, care prezintă multe dintre simboluri, braţele sunt adesea întoarse în ambele sensuri în aceeaşi inscripţie.
Uraniborg
Clădirea ştiinţifică renascentistă Uraniborg a fost interpretată ca un talisman astrologic. Asta pentru a sprijini munca și sănătatea savanţilor care lucrează în interiorul ei. Clădirea a fost proiectată folosind mecanismul teoretizat al lui Marsilio Ficino pentru influenţa astrologică. Rapoartele de lungime pe care designerul, astrologul şi alchimistul Tycho Brahe le-a lucrat în clădire şi grădinile sale, se potrivesc cu cele pe care Heinrich Cornelius Agrippa le-a asociat cu Jupiter şi cu Soarele. Această alegere ar fi contracarat tendinţa considerată a savanţilor de a fi melancolici şi prea influenţaţi de planeta Saturn.
Poarta Şarpelui din Cetatea Alep
Poarta Şarpelui este o poartă din Cetatea Alep care conţine un relief talismanic înfăţişând doi şerpi. Şerpii îşi muşcă propriul corp şi înconjoară stelele simbolizând infinitul. Se crede că şerpii au puteri de protecţie împotriva duşmanilor cetății.
Bab Al-Tilsam
Bab Al-Tilsam sau Poarta Talismanului a fost o poartă din Bagdad cunoscută pentru inscripţiile sale talismanice. Poarta înfaţişează doi şerpi înnodaţi care sunt ţinuţi de o figură aşezată despre care se crede că este califul. La fel ca Poarta Şarpelui, şerpii ar trebui să ofere protecţie împotriva duşmanilor.