Trenul Fantomă
Bunica lui Bruce Hallenbeck, un investigator în domeniul paranormalului, i-a povestit acestuia, într-o zi, o întâmplare petrecută în tinereţea ei în Chatham, New York.
Trenul fantomă şi investigaţiile din domeniul paranormalului
„Oamenii păreau îngrijoraţi şi tulburaţi când a trecut trenul acela pentru că era un tren fantomă, nu părea real. Toată lumea vorbea despre el. Arăta ca un tren obişnuit, dar a trecut fară să facă nici un fel de zgomot. Doar a trecut prin gara oraşului fară să oprească.” – povestea femeia. De ce ar fi fost oamenii speriaţi? Nimeni nu şi-ar fi imaginat că aşa ceva este posibil şi totuşi s-a întâmplat.
În urmă cu vreo 50 de ani, oamenii vorbeau foarte mult pe tema trenului fantomă. În prezent, cei mai mulţi locuitori din Chatham nu mai ştiu mare lucru despre respectiva întâmplare. Bruce G. Hallenbeck, este interesat în special de fenomenele petrecute în zona sa natală din nordul New York-ului. Cercetătorul este fascinat de povestea spusă de bunica sa. După ce a căutat prin arhivele ziarului „Chatham Courier”, nu a găsit nimic deosebit în legătura cu întâmplarea respectivă.
Totuşi, în ciuda acestui fapt, oamenii mai în vârstă încă îşi mai amintesc. În plus, scriitorul Jim Brandon chiar a menţionat trenul fantomă din Chatham, în cartea sa publicată în anul 1978. Cartea este intitulată „Weird America” (America cea ciudată).
Poveştile localnicilor
La începuturile sale, Chatham era numit Groats Corner. Acest orăşel este traversat de o cale ferată care îl împarte în două. Totuşi, localitatea este cunoscută cel mai bine sub denumirea de Three Stooges. Moe, Shemp şi Curly Howard au crescut lângă o fermă. Deşi oamenii din zonă ar fi obişnuiţi cu apariţiile fantomatice, nu se cunosc încă înregistrări oficiale ale acestor evenimente şi apariţii.
Conform spuselor bătrânilor, nu ar fi vorba de un singur tren fantomă, ci de două! Cele două trenuri cu aburi îşi fac apariţia doar în luna aprilie, la ore foarte târzii. Motoarele negre au coşuri largi şi sunt alămite. Materialul rulant este acoperit cu o ţesătură neagră ce flutură în vânt şi nu se zăreşte nici un fochist sau maşinist. Primul tren deţine câteva vagoane platformă, pe unul dintre acestea aflându-se o orchestră.
Deşi membrii orchestrei pot fi văzuţi cântând la instrumentele lor, nu se aude nici o muzică. Cel de al doilea tren deţine şi el un vagon platformă care ar transporta un sicriu. Tot acest convoi trece prin oraş, într-o linişte nepământească. Se pare că timpul s-ar opri la trecerea trenurilor fantomă pentru că următorul tren (care este real) intra în oraş doar după 5-8 minute.
Teorii despre trenul fantomă
Unii consideră că trenul fantomă ar putea fi trenul funerar al lui Abraham Lincoln. Acesta a trecut prin Chatham în luna aprilie a anului 1865, în drumul său către Illinois, locul naşterii preşedintelui. Deşi descrierea trenului fantomă nu se potriveşte exact cu descrierea convoiului real al lui Abraham Lincoln, aceasta este singura explicaţie posibilă care a fost găsită.
Jack Donohue, un localnic din Chatham, până în anul 1988, a lucrat ca paznic la liceul din localitate, în ultima parte a vieţii sale. Uneori, el obişnuia să se întoarcă acasă pe jos, destul de târziu în noapte. Într-o astfel de noapte, pe la sfârşitul lunii aprilie a anului 1978, el a avut ocazia de a vedea ceea ce foarte puţini văzuseră până la acea dată.
Ulterior a declarat: „Era un tren vechi, cu aburi, care mergea fară să scoată nici un sunet. Pur şi simplu aluneca, traversând oraşul. Străzile erau pustii şi mi-am imaginat că nimeni altcineva nu îl mai văzuse şi sigur nu îl auzise. Trenul a trecut prin oraş şi a dispărut în întuneric. N-am văzut nici un mecanic, nici măcar o persoană, în tot trenul, deşi mi s-a părut că zăresc o umbră la unul dintre geamuri. Nu cred că a fost un tren funerar, însă parcă era învelit în ceva negru, iar la geamuri avea perdele albastre. Tot timpul m-am întrebat de unde venea şi unde se ducea. Probabil că transportă sufletele morţilor, în rai.”
Interesant!