Tuneluri secrete în București
În Piaţa Revoluţiei există o reţea de catacombe prin care se poate circula cu barca. Culoarele sunt betonate şi prin ele curge un râu cu un debit de 1,5 m3 pe secundă. Există un labirint subteran vechi al oraşului ce pare neînsemnat pe lângă cel construit din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Datele au parvenit de la militarii care au intrat în fostul Comitet Central, apoi Senatul României. Aceşti militari aparţineau unităţilor speciale de luptă antiteroristă.
Ei au intrat în catacombe pe 25 decembrie 1989, împreună cu un grup de militari genişti şi pirotehnişti. Cercetările ulterioare au dus la concluzia că ramificaţiile subterane au corespondenţă cu circa 80 de obiective. Cum ar fi clădirea A.S.E, Casa Enescu, Opera Română etc, lucru foarte interesant, deoarece nimeni nu neagă existenţa acestor căi de navigaţie, dar când se încearcă să fie explorate, nu se permite.
Tuneluri sub Bucureşti în care poţi merge cu maşina
Arhitectul lui Ceausescu a confirmat planul acestuia de a construi un sistem de urgenţă pe unde se poate circula cu metroul, maşina sau chiar cu barca pneumatică. Camil Roguski a povestit despre lucrările făcute la comanda lui Nicolae Ceauşescu. Roguski spune că sub Casa Poporului sunt cel puţin 8 tuneluri de fugă şi două buncăre antiatomice.
Adevărate buncăre de protecție nucleară
Este proiectat să reziste la un cutremur de 9 grade Richter, la atacuri repetate cu rachete performante şi la două bombe atomice lansate succesiv. Diafragma zidurilor este de 1.5m. Un tunel de fugă cu lungimea de 60m duce înspre fântânile din Piaţa Constituţiei. Un altul cu o lungime de 500m şi o lăţime de 3,8m, ajunge la staţia de metrou Izvor. Sub fostul C.C există mai multe căi de acces, la nivelul subsolului doi.
De exemplu, în decembrie 1989, tunelul care era liber şi putea fi accesat cu liftul personal ar fi trebuit să-i asigure ieşirea lui Ceausescu. Acest tunel trecea pe sub C.C, C.C-UTC, Bdul Magheru, Intercontinental şi facea legătura cu tunelurile tehnice de lângă staţia de metrou „Universitate”.
Stațiile de metrou au fost concepute pentru protecție antiatomică
Majoritatea staţiilor de metrou au fost construite pentru a putea fi folosite ca adăposturi antiatomice. Sub tunelul propriu zis există încă o reţea de buncăre şi tuneluri mai mici. Acestea sunt tehnice și formează un păienjeniş sub Bucureşti. Prin aceste tuneluri se poate circula comod cu un mijloc de transport special electric.
Cine a fost Camil Roguski
Camil Roguski s-a născut la 15 martie 1925, în Bucureşti. Provenind dintr-o familie de arhitecţi, a fost de la sine înţeles să îmbrăţişeze aceeaşi meserie. Străbunicul şi bunicul acestuia au fost arhitecţi cu studii făcute în Germania, la Charlottenburg. În 1850, bunicul Carol Roguski a fost chemat de regele Carol I al României să lucreze în ţară. Carol Roguski a fost arhitectul oraşului Brăila.
Tânărul Camil şi-a petrecut adolescenţa alături de prietenii tatălui său: Sirato, Toniţa şi Brâncuşi. Primul proiect major la care a participat a fost decorarea actualului sediu al Guvernului din Piaţa Victoriei. De-a lungul vieţii a fost arhitect în cadrul Ministerului de Externe, şef serviciu tehnic la Uniunea Arhitecţilor, profesor la Şcoala Tehnică de Arhitectură, arhitect la Institutul de Proiectări „Carpaţi”, director al Unităţii de întreţinere şi decorare a palatelor din cadrul Oficiului Economic Carpaţi.
S-a ocupat de întreţinerea Palatului Victoria, de proiectarea interioarelor de la castelul Pelişor, dar şi de cele două ansambluri de palate de la Snagov, reşedinţe ale familiei Ceausescu.
Sute de tuneluri secrete sub Bucureşti
Fiind un apropiat al soţilor Ceauşescu şi datorită meseriei, a fost tot timpul la curent cu planurile acestora. După revoluţie într-unul dintre multele interviuri a declarat: “Labirintul subteran vechi al oraşului pare neînsemnat pe lângă cel construit din ordinul lui Ceausescu.”