Vulturul, simbolul libertății și al puterii
Vulturul este o pasăre considerată la azteci, amerindieni, siberieni, indieni şi japonezi un simbol celest, solar şi regal care pătrunde în sferele spirituale superioare.
Aspecte din mitologie
În mitologie, vulturul este considerat o pasăre solară, un rege al păsărilor şi un simbol al forţei şi al înălţării. În Antichitate era numit pasărea lui Zeus sau a lui Jupiter cu care vulturul a fost identificat. Vulturul avea uneori şi aspect malefic, fiind un răpitor feroce. Vulturul, regele păsărilor poate privi Soarele fără să-i fie afectaţi ochii.
Sse expune la soare şi apoi se scufundă în apa limpede din care iese întinerit. Este considerat şi simbolul tatălui şi al paternităţii, precum şi pasărea mesager. Îi însoţeşte pe marii eroi şi pe marii zei. Este atributul lui Hristos şi al lui Zeus, este emblema imperială a lui Cezar şi a lui Napoleon. Simbol în literatură în multe scrieri literare.
Ostaşii în luptă sunt asemănaţi cu vulturii, ceea ce reflectă vitejia, curajul şi puterea lor. Iuţeala din lupte este comparată cu iuţeala vulturului. În opera „Apus de soare” a lui Delavrancea, vulturul veghează simbolic naşterea lui Ştefan cel Mare. Poemul „Dan, căpitan de plai” al lui V. Alecsandri apar „vulturii carpatici” ca un simbol al dorinţei de libertate şi al puterii. Este aspiraţia comuniunii om-natură, vulturul simbolizând curajul şi viaţa aspră din singurătate.
Aveți mai jos câteva produse cu simbolul vultur:
În creştinism
Ca un simbol al contemplării, vulturul i-a fost atribuit Sfântului loan şi Evangheliei sale. Aripile larg deschise ale vulturului reprezintă o linie frântă precum fulgerul sau braţele crucii. În creştinism, se presupune că vulturul ia pe aripile sale sufletul mortului pentru a-l duce înapoi la Dumnezeu. Vulturul reprezintă aspiraţiile spirituale.
În Psalmul 102, versetul 5: „înnoise-vor ca ale vulturului tinereţile tale”. Se afirmă binefacerile divine printre care şi întinerirea, precum vulturul, despre care anticii credeau realmente că îşi reînnoieşte tinereţea. În Psalmul 103: „El îţi satură de bunătăţi bătrâneţea, şi te face să întinereşti iarăşi ca vulturul.” Este invocată întinerirea, în Isaia 40:31: „… dar cei ce se încred în Domnul îşi înnoiesc puterea, ei zboară ca vulturii; aleargă şi nu obosesc, umblă, şi nu ostenesc.”
Iată câte calităţi îi sunt atribuite omului, asemănătoare cu ale vulturului, ceea ce arată că această pasăre reprezintă spiritualitatea, năzuinţa şi izbânda. Omul, fiind în comuniune cu Dumnezu, dispune de forţe uriaşe.