Zirconul, piatra înţelepciunii
Zirconul este un mineral care ia naştere prin procesul de cristalizare în rocile magmatice (ca granit), şi în rocile bazice ca pegmatite. Este un mineral găsit frecvent în scoarţa Pământului. Este cunoscut de om din timpuri foarte îndepărtate. Zirconul este considerat cel mai vechi mineral cunoscut de om. El face parte din clasa silicaţilor şi are duritatea de 6,5-7,5 pe scara Mohs.
Condiţiile în care s-a dezvoltat şi s-a format acest mineral, pot fi stabilite analizând forma şi suprafaţa cristalului. Cercetătorii au confirmat că se cristalizează în sistemul tetragonal. Conţine frecvent incluziuni străine formate din diferite elemente cum ar fi oxidul de uraniu, thorium şi alte componente. Culoarea naturală a acestui cristal variază. Poate fi incolor, roşu, galben-auriu, până la brun, verde, albastru sau negru.
Cristalele de zircon pur sunt folosite ca înlocuitori ai diamantului, sunt foarte preţioase şi pot fi confundate cu diamantul. Unele varietăţi sunt folosite pentru mecanismele de la ceasuri şi pentru balanţe. Zirconul incolor, prin şlefuire, devine adevărată pietră preţioasă. Zirconul se extrage în: SUA, Australia, India, Siri Lanka, Africa de Sud, Rusia.
În cantităţi mai mici se extrage și în ţara noastră, în zonele în care se găseşte aur. Denumirea de zircon îşi are originea în cuvântul persan Zargun, care înseamnă „culoarea aurului”. Zirconul se găseşte în trei varietăţi: hiacintul de culoare roşu, oranj şi galben; starlitul de culoare albastră; Ceylon sau diamant.
Beneficiile zirconului
Din cele mai vechi timpuri, zirconul a fost folosit pentru înfrumuseţarea bijuteriilor. Este renumit pentru dispersia puternică pe care o are. Este mineralul care imită foarte bine diamantul. Cei care poartă bijuterii cu zircon, au multe beneficii. Cristalul este aducător de onoare, pace, înţelepciune, belşug şi prosperitate. Oferă protecţie, anihilează energiile malefice, îndepărtează coşmarurile şi apără de spiritele rele.
Zirconul are nevoie de îngrijire atentă, fiindcă se sparge uşor. Este nevoie să fie ferit de zgârieturi, loviri şi alte agresiuni. A se evita, pentru curăţare, folosirea produselor care conţin chimicale, apa fierbinte şi expunerea bruscă de la o temperatură la alta. Bijuteriile cu zircon este bine să fie păstrate în ambalaje separate de celelalte bijuterii. Zirconul poate fi recunoscut uşor după transparenţa strălucitoare şi după culoare. Este o încântare să priveşti obiecte care sunt ornate cu zircon, bijuteriile dau o notă aparte de eleganţă.